(DOC) Comisia de la Veneția s-a expus cu privire la scoaterea Partidului „ȘOR” în afara legii 
Full Article 2 minutes read

(DOC) Comisia de la Veneția s-a expus cu privire la scoaterea Partidului „ȘOR” în afara legii 

Comisia de la Veneția s-a expus, pe 19 decembrie, cu privire la constituționalitatea scoaterii în afara legii a Partidului „ȘOR”. Concluziile au fost formulate în urma solicitării Guvernului Republicii Moldova.

Experții au subliniat că statul nu este privat de dreptul de a reglementa activitatea partidelor politice, de a le interzice sau de a introduce alte măsuri restrictive.

Totodată, Comisia de la Veneția constată că recunoașterea neconstituționalității partidului este o ingerință în dreptul la libertatea de asociere și, prin urmare, decizia trebuie să respecte legea.

În ceea ce privește acțiunile care pot duce la recunoașterea partidului ca neconstituțional și întrebarea dacă această decizie va îndeplini cerința „necesară într-o societate democratică”, Comisia de la Veneția consideră că Curtea Constituțională are mai multe oportunități de a evalua dacă există o „nevoie socială puternică” de a declara partidul neconstituțional pentru unul sau mai multe motive enumerate la articolul 41 (4) din Constituția Republicii Moldova„, a precizat Comisia.

Se mai declară că reprezentanții Comisiei de la Veneția rămân la dispoziția Curții Constituționale a Moldovei pentru a oferi asistență în acest caz.

Amintim că pe 9 decembrie 2022, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a anunțat că Guvernul Republicii Moldova a solicitat opinia Comisiei de la Veneția cu privire la sesizarea privind verificarea constituționalității acţiunilor Partidului „ȘOR”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: