DOC Proiect de lege. Companiile vor putea să ofere servicii de îngrijire a copiilor salariaților
Full Article 3 minutes read

DOC Proiect de lege. Companiile vor putea să ofere servicii de îngrijire a copiilor salariaților

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dan Perciun a înregistrat un proiect de lege, care prevede că angajatorii vor căpăta dreptul să amenajeze spații de îngrjire a copiilor în cadrul întreprinderii. În acest scop, vor fi modificate Codului Muncii și Codul Educației. Din document rezultă că toate cheltuielile aferente inițiativei vor fi suportate de companii.

„Multe familii se confruntă cu o lipsă acută a creșelor. Deseori părinții care au copii mici nu pot reveni la muncă, chiar dacă și-o doresc, pentru că nu au în grija cui lăsa copilul. Astăzi am înregistrat un proiect care va contribui la rezolvarea parțială a acestei probleme. Angajatorii vor căpăta dreptul să amenajeze spații de îngrjire a copiilor în cadrul întreprinderii. Asta va permite în special companiilor mari să ofere această posibilitate angajaților. Acesta este un mic element pentru a implusiona dezvoltarea alternativelor de îngrijire a copiilor în Moldova”, a anunțat pe pagina sa de Facebook deputatul Dan Perciun și a mai menționat că, anul viitor, va fi examinată posibilitatea creșterii indemnizației de îngrijire a copilului, reglementarea profesiei de bonă, reglementarea creșelor organizate în incinta locuinței și facilitarea procedurii de înregistrare a creșelor și grădinițelor private.

În practică, potrivit proiectului de lege, se propune completarea art. 10, al. (1) (angajatorul are dreptul) cu litera c1) cu următorul cuprins: ”c1) să ofere servicii de îngrijire a copiilor salariaților cu vârsta cuprinsă între 0 – 3 ani”.

De asemenea, se propune modificarea ”Articolul 2522. Servicii de îngrijire a copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 – 3 ani.

(1) În vederea asigurării reconcilierii vieții profesionale cu cea de familie, angajatorul poate oferi salariaților săi servicii de îngrijire a copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 – 3 ani, conform cadrului normativ aprobat de Guvern.”

Va fi modificat și Codul educației al Republicii Moldova, după cum urmează:

Articolul 23:  alineatul (3) se completează cu o propoziție nouă cu următorul cuprins:

 „Servicii de îngrijire a copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 – 3 ani, pot fi oferite de către angajatori în beneficiul salariaților acestora, la nivel de unitate, cu suportarea tuturor cheltuielilor aferente din mijloacele proprii ale unității, conform cadrului normativ aprobat de Guvern.”

 

Ultimele date oferite de Biroul Național de Statistică arată o retragere a femeilor din rândul persoanelor ocupate, în 2020 rata de ocupare a femeilor fiind de 35%, comparativ cu cea a bărbaților – de 43,1%. Cu referire la ponderea femeilor cu copii până la 6 ani, care sunt încadrate în câmpul muncii, în 2019 aceasta era de 39,4%, comparativ cu 60,4% pentru bărbații cu același statut, și este cu 25 puncte procentuale mai mică decât a femeilor fără copii. Mai mult, femeile se regăsesc mai puțin în munca plătită, ca rezultat al asumării depline a sarcinilor de îngrijire a copiilor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: