DOC Conducerea ANI se disociază de decizia inspectorului care a ajuns la concluzia că Dodon NU a încălcat regimul juridic al incompatibilităților
Full Article 2 minutes read

DOC Conducerea ANI se disociază de decizia inspectorului care a ajuns la concluzia că Dodon NU a încălcat regimul juridic al incompatibilităților

Inspectorul superior al Autorității Naționale de Integritate (ANI) Ion Nicolaev a ajuns la concluzia că Igor Dodon nu a încălcat regimul juridic al incompatibilităților atunci când, pe durata mandatului de președinte al țării, a deținut și funcția de președinte al Federației de Șah. Actul de constatare a fost publicat pe 10 decembrie. Ulterior, ANI a publicat precizări despre acest dosar. Într-un comunicat de presă, conducerea instituției menționează că își rezervă dreptul de a se disocia deocamdată de decizia inspectorului de integritate în vederea efectuării unei analize mai ample.

Inspectorul de integritate a menționat în actul de constatare că Igor Dodon nu a fost în niciun fel remunerat în calitate de președinte al Federației de Șah. Prin urmare, Ion Nicolaev a ajuns la concluzia că nu a fost încălcat regimul juridic de incompatibilitate.

Ulterior, ANI a publicat o declarație, în care se subliniază că actele de constatare sunt emise de inspectorii de integritate, care sunt independenți și duc răspundere juridică personală pentru deciziile luate. Mai mult, ANI face trimitere la decizia, care a statuat că incompatibilitatea reprezintă, de esență, o situație în care una și aceeași persoană exercită o funcție publică în paralel cu o alta ori cînd aceasta deține o calitate sau exercită o activitate în condițiile în care legea interzice acest lucru.

„Astfel, Curtea reține că incompatibilitatea, ca stare de fapt, nu este condiționată de caracterul oneros sau gratuit al activităților considerate a fi incompatibile. În baza acestor exemple, ANI își rezervă dreptul de a se disocia deocamdată de decizia inspectorului de integritate pe aceste două cazuri în vederea efectuării unei analize mai ample în cadrul unei cercetări interne dacă inspectorul de integritate s-a condus de practica ANI și de toate procedurile și spețele similare, care au existat pe regimul incompatibilităților de funcție”, se arată în declarație.

Cel de al doilea caz menționat de ANI este cel al deputatului PAS Lilian Carp. Mai exact, conform unei sesizări, Carp a deținut concomitent cu funcția de deputat și funcția de președinte a „Federației de Polo pe Apă”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: