Facebook/Igor Dodon

DOC Conducerea ANI se disociază de decizia inspectorului care a ajuns la concluzia că Dodon NU a încălcat regimul juridic al incompatibilităților

Inspectorul superior al Autorității Naționale de Integritate (ANI) Ion Nicolaev a ajuns la concluzia că Igor Dodon nu a încălcat regimul juridic al incompatibilităților atunci când, pe durata mandatului de președinte al țării, a deținut și funcția de președinte al Federației de Șah. Actul de constatare a fost publicat pe 10 decembrie. Ulterior, ANI a publicat precizări despre acest dosar. Într-un comunicat de presă, conducerea instituției menționează că își rezervă dreptul de a se disocia deocamdată de decizia inspectorului de integritate în vederea efectuării unei analize mai ample.

Inspectorul de integritate a menționat în actul de constatare că Igor Dodon nu a fost în niciun fel remunerat în calitate de președinte al Federației de Șah. Prin urmare, Ion Nicolaev a ajuns la concluzia că nu a fost încălcat regimul juridic de incompatibilitate.

Ulterior, ANI a publicat o declarație, în care se subliniază că actele de constatare sunt emise de inspectorii de integritate, care sunt independenți și duc răspundere juridică personală pentru deciziile luate. Mai mult, ANI face trimitere la decizia, care a statuat că incompatibilitatea reprezintă, de esență, o situație în care una și aceeași persoană exercită o funcție publică în paralel cu o alta ori cînd aceasta deține o calitate sau exercită o activitate în condițiile în care legea interzice acest lucru.

„Astfel, Curtea reține că incompatibilitatea, ca stare de fapt, nu este condiționată de caracterul oneros sau gratuit al activităților considerate a fi incompatibile. În baza acestor exemple, ANI își rezervă dreptul de a se disocia deocamdată de decizia inspectorului de integritate pe aceste două cazuri în vederea efectuării unei analize mai ample în cadrul unei cercetări interne dacă inspectorul de integritate s-a condus de practica ANI și de toate procedurile și spețele similare, care au existat pe regimul incompatibilităților de funcție”, se arată în declarație.

Cel de al doilea caz menționat de ANI este cel al deputatului PAS Lilian Carp. Mai exact, conform unei sesizări, Carp a deținut concomitent cu funcția de deputat și funcția de președinte a „Federației de Polo pe Apă”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: