CSE

(DOC) Cum pot solicita agenții economici compensații pentru gaze? Noile decizii ale CSE

Toți consumatorii noncasnici vor primi compensații pentru primii 500 metri cubi (m.c.) de gaze consumați lunar, în perioada ianuarie-martie curent, în mărime de 12,27 lei (fără TVA)/ 1 m.c.

Mecanismul de compensare a gazelor pentru agenții economici a fost adoptat, pe 31 ianuarie, de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE).

O altă prevedere inclusă în mecanismul elaborat de Ministerul Economiei se referă la acordarea compensațiilor întreprinderilor cu consum sporit de gaze naturale din sectoarele: agroalimentar, a îmbrăcămintei și încălțămintei, a sticlei, covoarelor, a articolelor de hârtie și carton. Companiile vor putea solicita al doilea tip de compensații în cazul în care factura lunară la gaze (fără TVA) reprezintă cel puțin 5% din valoarea livrărilor de mărfuri și servicii din luna respectivă. Și în acest caz se stabilește compensația pentru gaze în cuantum de 12,27 lei (fără TVA)/ 1 m.c., dar nu mai mult de 1,5 milioane lei per consumator noncasnic pe lună. Din suma compensată se va exclude compensarea pentru primii 500 m.c.

„Guvernul înțelege foarte bine situația dificilă în care s-au pomenit mulți agenți economici, din cauza scumpirii resurselor energetice. Compensația pe care o vom acorda îi va ajuta să depășească perioada rece a anului, să păstreze locurile de muncă și să nu recurgă la majorări de prețuri”, a menționat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Agenții economici pot solicita compensațiile pentru gaze prin intermediul ghișeului unic de raportare electronică: https://raportare.gov.md/, completând formularul de solicitare. Depunerea ultimei cereri trebuie să aibă loc până la data de 12 mai 2023.

Suma totală a compensațiilor acordate consumatorilor noncasnici nu va depăși 230 de milioane de lei, bani alocați din fondul de intervenție a Guvernului.

Tot astăzi, CSE a permis consumatorilor noncasnici procurarea a până la 200 de metri steri de lemn de foc, din specii moi și rășinoase, pentru uz propriu.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: