DOC Curtea de Apel a respins cererea ex-șefului PA, Viorel Morari de anulare a ordinului prin care a fost demis din sistemul procuraturii
Full Article 3 minutes read

DOC Curtea de Apel a respins cererea ex-șefului PA, Viorel Morari de anulare a ordinului prin care a fost demis din sistemul procuraturii

Curtea de Apel Chișinău a casat integral hotărârea primei instanțe, privind anularea ordinului procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo prin care fostul șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, a fost demis din sistemul procuraturii. Decizia a fost pronunțată pe 19 aprilie. 

Astfel, instanța a emis o nouă decizie prin care a fost respinsă ca neîntemeiată acțiunea înaintată de Viorel Morari împotriva Procuraturii Generale a Republicii Moldova și Consiliului Superior al Procurorilor privind contestarea actului administrativ de încetare a raporturilor de serviciu.

Decizia poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 de zile.

Precizăm că Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a anulat la 18 aprilie 2022 ordinul procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo din 12 august 2021 prin care fostul șef al PA, Viorel Morari, a fost demis din sistemul procuraturii. O hotărâre în acest sens a fost emisă atunci către magistratul Vitalie Ciumac de la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani.

***

Amintim că Viorel Morari a condus Procuratura Anticorupție între anii 2016-2019. În primăvara lui 2019, Morari a fost transferat în una dintre secțiile Procuraturii Generale. Decizia a fost luată după ce în presă a apărut o scrisoare anonimă, al cărei autor susținea că Morari și coproprietarul rețelei Andy`s Pizza și La Placinte Andrei Tranga ar fi încercat să acapareze compania Molinart Grup. Morari a negat orice implicare în aceste acțiuni.

În septembrie 2019, Morari a fost restabilit în funcția de șef al Procuraturi Anticorupție, iar ulterior – suspendat pe durata verificărilor în cadrul instituției, inițiate de Stoianoglo.

În ianuarie 2020, pe numele lui Morari a fost inițiat un dosar penal. El a fost acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu și indicarea de date false în acte oficiale. Procurorii consideră că Morari l-ar fi apărat pe Plahotniuc și pe apropiații acestuia de suspiciuni în dosarul privind frauda bancară, în acest mod, împiedicând investigația obiectivă. Partea vătămată în acest dosar este Veaceslav Platon, care pretinde la o despăgubire de 300 de milioane de dolari.

În al doilea dosar penal în care a fost vizat Morari, era era bănuit de îmbogățire ilicită și spălare de bani în proporții deosebit de mari. În cel de-al treilea dosar penal, Morari a fost învinuit de fabricarea dosarului penal în care sunt vizați coproprietarii stațiilor Vento.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: