DOC Energia termică se scumpește. ANRE a aprobat noile tarife pentru consumatorii „Termoelectrica” și „CET-Nord”
Full Article 4 minutes read

DOC Energia termică se scumpește. ANRE a aprobat noile tarife pentru consumatorii „Termoelectrica” și „CET-Nord”

Energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „Termoelectrica” și S.A. „CET-Nord” va costa mai mult. Noile prețuri au fost aprobate de către ANRE. Hotărârile au fost emise în contextul măsurilor stabilite de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

Astfel, pentru S.A. „Termoelectrica”, prețul energiei electrice produse de centralele electrice de termoficare va fi 316 bani/kWh, fără TVA. Totodată, tariful pentru energia termică livrată consumatorilor va fi fixat la 2.510 lei/Gcal, fără TVA.

În ceea ce privește S.A. „CET-Nord”, ANRE a aprobat un preț de 306 bani/kWh pentru energia electrică produsă de centralele electrice de termoficare, fără TVA. De asemenea, tariful pentru energia termică furnizată consumatorilor a fost stabilit la 2.126 lei/Gcal, fără TVA.

Aceste hotărâri vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Conform legislației, deciziile pot fi contestate la autoritatea emitentă în termen de 30 de zile de la data publicării.

De asemenea, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a examinat și solicitările furnizorilor de majorare a tarifelor la energia electrică. Amintim că Premier Energy a cerut o creștere de până la 5,13 lei/kWh pentru consumatorii din centrul și sudul țării, în timp ce FEE-Nord a propus un tarif de 4,53 lei/kWh pentru zona de nord.

***

În data de 1 ianuarie 2025, ora 07:00, autoritățile de la Kiev au oprit tranzitul gazului rusesc spre Europa, prin Ucraina. Acest lucru s-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Gazul rusesc care tranzita teritoriul statului ucrainean era livrat inclusiv către Moldovagaz, iar toate cantitățile erau direcționate spre regiunea transnistreană. Aproximativ 5,7 milioane de metri cubi de gaz tranzitau zilnic Ucraina din Rusia, fiind livrat în regiunea transnistreană. Din această cantitate erau asigurate necesitățile de consum pentru locuitorii de pe malul stâng al Nistrului și era produsă energie electrică pentru malul drept.

Deși autoritățile de la Chișinău au purtat discuții cu conducerea concernului rusesc Gazprom pentru a continua furnizarea de gaze naturale prin gazoductul trans-balcanic, compania nu a dat curs solicitării, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional. Astfel, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a întrerupt livrările pentru stânga Nistrului începând cu 1 ianuarie 2025.

Pe 1 ianuarie, Guvernul de la Chișinău a raportat că în regiunea transnistreană și Zona de Securitate întreprinderile de profil au sistat furnizarea gazelor naturale, încălzirii centralizate și a apei calde către mai multe localități, în mare parte în clădirile din sectorul privat care dispun de surse alternative de încălzire. Se menționa că de către „Tiraspoltransgaz” au fost deconectate și consumatorii casnici din localitățile controlate de autoritățile constituționale Varnița, Cocieri, Corjova, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea, Vasilievca, Copanca, Hagimus și Fîrlădeni. Anterior – la 28 decembrie 2024, au adăugat reprezentanții Guvernului, compania „Tiraspoltransgaz” a deconectat de la rețeaua de gaze naturale mai multe instituții publice din localitățile controlate de autoritățile constituționale, inclusiv școli, spitale și instituții culturale. De asemenea, agentul termic a fost sistat pentru penitenciarele nr. 8 și nr. 12, subdiviziunile teritoriale de poliție și de procuratură ale Republicii Moldova situate în orașul Bender.

Pe 2 ianuarie, compania Moldovagaz a declarat că împreună cu Energocom „este dispusă să ofere asistență, inclusiv suportul tehnic și comercial Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze”. Potrivit Moldovagaz, achiziția poate avea loc „pe baza condițiilor de piață”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: