(DOC) Fostul stareț al mănăstirii de la Durlești, condamnat la cinci ani de închisoare pentru că a abuzat sexual o minoră, rămâne în libertate
Full Article 2 minutes read

(DOC) Fostul stareț al mănăstirii de la Durlești, condamnat la cinci ani de închisoare pentru că a abuzat sexual o minoră, rămâne în libertate

Starețul mănăstirii de la Durlești, acuzat că ar fi săvârșit acțiuni perverse față de o persoană despre care știa cu certitudine că nu a împlinit vârsta de 16 ani, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis. Totodată, slujitorul bisericii a fost impus de instanța de judecată să-i achite victimei un prejudiciu moral în valoare de 70 mii lei. Hotărârea este cu drept de atac. Până la pronunțarea deciziei definitive, fața bisericească rămâne în libertate, avânt interdicție de a părăsi țara.

Decizia a fost luată pe 6 mai de Judecătoria Chișinău, cu sediul Buiucani. Potrivit hotărârii instanței, starețul este privat de dreptul de a oficializa slujbe bisericești în calitate de slujitor de cult și/sau să exercite alte funcții sau activități în domeniul religios, precum și de a exercita activitatea legată de orice interacțiune cu persoane minore pe un termen de cinci ani.

Cazul minorei, abuzată sexual de un preot care slujea la o mănăstire din Durlești, care era și tatăl vitreg al copilei, precum și de starețul aceleiași mănăstiri, a devenit cunoscut la sfârșitul anului trecut. În Hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani sunt făcute publice mai multe detalii despre cele întâmplate. Mai precis, despre faptul că tatăl vitreg al minorei a obligat-o să aibă relații și cu starețul lăcașului.

Potrivit instanței, în ultimul sa luare de cuvânt, starețul a cerut să fie achitat, invocând că în activitatea celor 27 de ani, fiind și cadru didactic de 22 de ani, profesor de religie la cele două unități de învățământ din orașul Durlești, a avut o reputație ireproșabilă. Starețul pledează nevinovat și consideră acțiunile drept „o răfuială, un act de răzbunare”.

Sentința este cu drept de atac la Curtea de Apel.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: