DOC Guvernul alocă Agenției „Moldsilva” 64,25 milioane de lei, pentru a nu admite majorarea prețului la lemnul de foc
Full Article 2 minutes read

DOC Guvernul alocă Agenției „Moldsilva” 64,25 milioane de lei, pentru a nu admite majorarea prețului la lemnul de foc

Guvernul Republicii Moldova va aloca Ministerului Mediului pentru Agenția „Moldsilva” mijloace financiare în sumă de 64,25 milioane de lei. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), care s-a întrunit în ședință pe 11 august. Potrivit deciziei, mijloacele financiare vor fi acordate din contul Fondului de intervenție al Executivului.

Potrivit CSE, Guvernul va subvenționa Agenția „Moldsilva” cu  peste 64 de milioane de lei, în scopul accelerării colectării masei lemnoase și neadmiterii majorării prețurilor la lemnul de foc pentru populația în perioada rece a anului 2022-2023.

Totodată, Comisia a pus în sarcina Ministerului Mediului să elaboreze, să aprobe și să publice ordinul privind aprobarea Planului de acțiuni privind aprovizionarea cu lemne de foc pentru perioada rece a anului 2022-2023. Conform deciziei, ordinul va fi obligatoriu pentru autoritățile publice centrale și locale vizate.

Precizăm că Guvernul a anunțat recent că pentru sezonul rece 2022-2023, consumatorii casnici vor cumpăra lemn de foc la un preț similar celui de anul trecut.  Astfel, în acest an, prețul de vânzare a lemnului de specii tari va varia între 550 lei și 875 de lei per metru ster. Pentru lemnul moale, prețurile vor fi între 350 și 475 de lei per metru ster.

Oamenii vor putea să achiziționeze lemnul direct de la întreprinderea silvică, care vor vinde lemn doar gospodăriilor casnice și instituțiilor publice, în special celor de învățământ. Agenții economici nu vor putea cumpăra de la Moldsilva lemn de foc pentru comercializare.

Începând cu sfârșitul lunii septembrie, volumul de lemn de foc disponibil pentru vânzare va fi afișat săptămânal de Agenția Moldsilva pe paginile oficiale ale întreprinderilor silvice.

În scurt timp, Guvernul va lansa adițional o linie verde dedicată informării populației despre disponibilitatea stocurilor de lemne. Cetățenii vor putea folosi linia verde pentru a sesiza autoritățile despre tăieri ilicite sau nereguli în procesul de distribuire a lemnului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: