(DOC) În Moldova s-a scumpit și moartea. Cât a ajuns să coste un loc de veci la Chișinău
Full Article 2 minutes read

(DOC) În Moldova s-a scumpit și moartea. Cât a ajuns să coste un loc de veci la Chișinău

Rezervarea unui loc de veci într-un cimitir, dar și înmormântarea, a devenit mai scumpă cu 70%. O decizie în acest sens a fost aprobată de Consiliul Municipal Chișinău (CMC) în ședința din 15 decembrie. Totodată, s-a scumpit și curățenia prin cimitire.

Rezervarea unui loc în Cimitirul Central Chișinău costă acum 9 350 de lei (în loc de 5 500 de lei), iar înmormântarea costă 2 550 de lei (în loc de 1 500 de lei).

Tarife pentru rezervarea unui loc în cimitirul „Sfântul Lazăr” (cunoscut drept „Doina”) costă până la 6 800 de lei (în loc de 4 000 de lei), precum și la alte cimitire din capitală.

Înmormântarea la cimitirul „Sfântul Lazăr” costă acum 1 700 de lei, iar în alte cimitire din Chişinău – 1 190 de lei. Prețurile au crescut cu 70%.

S-au dublat și tarifele pentru curățenia din cimitire – până la 240 de lei. Mai multe categorii de persoane sunt scutite de la plata acestui tarif: veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, războiului din Afganistan și participanții la operațiunile militare din Afganistan, pensionarii și persoanele cu nevoi speciale.

În funcție de automobil, a crescut și costul accesului acestora în cimitire: de la 20 la 150 de lei. Proprietarii de vehicule cu deficiențe motorii sunt scutiți de această taxă.

După cum a menționat în decizie directorul general al „Combinatului servicii funerare”, Ludmila Botan, tarifele pentru unele servicii funerare nu au mai fost modificate din 2009 și 2016. Fondurile pe care compania intenționează să le primească din majorări vor fi direcționate spre achiziționarea de echipamente pentru curățarea cimitirelor.

Numărul înmormântărilor în Chișinău crește de la an la an: din 2009 până în 2021, a crescut cu 66% (7127 față de 5200).

Despre ce alte impozite și taxe au crescut deja sau ar putea crește în curând în Moldova, citiți în materialele NM:

Bani și legi noi. Ce s-a schimbat pentru cetățenii Republicii Moldova din ianuarie 2023?


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: