Bani și legi noi. Ce s-a schimbat pentru cetățenii Republicii Moldova din ianuarie 2023?
Full Article 4 minutes read

Bani și legi noi. Ce s-a schimbat pentru cetățenii Republicii Moldova din ianuarie 2023?

De la începutul anului 2023 crește prețul unor bunuri, se măresc plățile ipotecare, impozitele, unele salarii, pensiile și alocațiile sociale. NM comunică ce se schimbă pentru cetățenii Republicii Moldova începând cu 1 ianuarie 2023. 

Vor crește prețurile la benzină și motorină

La începutul anului vor crește prețurile la carburanți. Acest lucru are loc din cauza creșterii accizelor și a marjelor la benzină. Potrivit calculelor NM, costul unui litru de benzină va crește cu 93 de bani, iar a celui de motorină – cu 62 de bani.

Prețul ar trebui să crească numai dacă vor crește tarifele pe piața mondială. Totuși, directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Veaceslav Untilă deja a vorbit despre o creștere a prețurilor la carburanți în primele două săptămâni ale lui 2023, iar apoi – despre o stabilizare a pieței.

Va crește cota impozitului pe veniturile din dobânzile bancare

În 2023, impozitele plătite de cetățeni pe profiturile din depozitele bancare vor crește de la 3% la 7%.

De anul trecut au fost introduse impozite pe profitul depozitelor în valoare de 3%. Înainte de aceasta, nu existau astfel de taxe.

Vor crește dobânzile ipotecare

Începând cu acest an vor crește dobânzile la credite și, în special, în cadrul programului de stat ipotecar preferențial „Prima Casă”. Băncile comerciale mari au anunțat deja o creștere cu 2-4% a ratelor ipotecare anuale, inclusiv Prima Casă.

Pentru cei care au contractat deja credite cu Prima Casă, dobânda totală nu trebuie să depășească 13,37%. Pentru creditele noi, în unele cazuri, rata va depăși 16,67% pe an.

Se va mări prețul alcoolului și țigărilor

În 2023 vor crește prețurile la alcool și țigări. Prețurile pentru acestea și așa ar fi trebuit să crească, însă autoritățile au majorat creșterea. Astfel, acciza pe litru de alcool va crește de la 115,02 lei la 138,89 lei, anterior era prevăzut – 120,77 lei.

Accizele la țigări și produsele din tutun vor crește cu 25%, față de 15% planificat anterior. Acciza la un pachet de țigări ar trebui să crească cu 4,8 lei.

Se vor mări salariile angajaților la stat, pensiile și alocațiile sociale

De la 1 ianuarie 2023, salariul minim va fi majorat până la 4 mii de lei pentru un program complet de lucru de 169 de ore, în medie, pe lună.

Din 2023, salariile tuturor angajaților la stat vor crește cu 1 300 lei. Excepție vor fi deputații, premierul și președintele.

Salariile miniștrilor vor crește considerabil: salariul brut al fiecărui ministru va crește de la 19 520 lei la 27 790 lei.

Se va mări și indemnizația unică oferită la nașterea copilului – de la 10 068 lei la 10 932 lei.

Pensiile, anul acesta, în loc de 30% ținând cont de inflația anuală, vor crește cu doar 14%. Iar militarii în termen ai Armatei Naționale, de la 1 ianuarie 2023, vor primi lunar 500 lei în loc de 150 de lei.

Se reduc tarifele la energia electrică 

De la 1 ianuarie, tarifele la energia electrică se vor micșora în Moldova. Pentru clienții Premier Energy, tariful va fi redus de la 4,62 lei/kWh la 3,42 lei/kWh și FEE Nord – de la 4,65 lei/kWh la 3,84 lei/kWh.

Ecusonul de testare tehnică nu va fi obligatoriu 

Din 1 ianuarie, ecusonul de testare tehnică nu va mai fi lipit pe vehicul. Ecusonul, eliberat în procesul de inspecție tehnică, va fi digitalizat.

În prezent, prețul de procurare a ecusonului este de 10 lei, iar anual sunt comandate și procurate peste 650 de mii de ecusoane.

Modificările vor permite reducerea cu circa 6,5 mil. lei anual a cheltuielilor.

Programare online pentru serviciile medicale de înaltă performanță

Din 1 ianuarie 2023, persoanele asigurate pot face programare în regim online la serviciile medicale de înaltă performanţă prin libera alegere a prestatorului.

Lista serviciilor medicale de înaltă performanţă cuprinde: servicii de diagnostic funcţional, imagistică medicală, investigaţii de radiodiagnostic, endoscopie de diagnostic, examen audiologic, servicii medicale de profil oftalmologic, de anestezie etc.

Taxele consulare pentru diaspora vor fi reduse 

De la 1 ianuarie 2023 sunt reduse taxele consulare pentru reprezentanții diasporei moldovenești. Acestea vor fi de două ori mai mici. De asemenea sunt anulate taxele consulare la eliberarea pașapoartelor pentru minori.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: