(DOC) Mai multe familii vor putea cere ajutor pentru perioada rece. Guvernul a majorat plafonul eligibil
Full Article 3 minutes read

(DOC) Mai multe familii vor putea cere ajutor pentru perioada rece. Guvernul a majorat plafonul eligibil

Plafonul de acces pentru familiile vulnerabile la ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) a fost majorat. Astfel, mai multe zeci de mii de familii vor deveni eligibile pentru acest ajutor în această iarnă. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), la propunerea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în cadrul ședinței din 11 noiembrie.

Familiile care au primit înștiințare privind faptul că depășesc plafonul veniturilor vor fi înștiințate din nou dacă sunt eligibile după această ridicare a plafonului.

„Iarna trecută, multiplicatorul pentru pragul de acces a fost ridicat temporar de la 2,2 la 2,6 din venitul minim garantat, pentru a permite unui număr mai mare de familii să beneficieze de ajutorul lunar de 700 de lei. Vom menține acest multiplicator și pentru această iarnă. Știu că aceste calcule sunt un pic cam complicate, de aceea am făcut câteva tabele pentru a ilustra cum vor evolua pragurile de acces pentru persoanele singure, familiile din doi adulți, familiile cu un adult și un copil, familiile din doi adulți cu unul sau doi copii”, a explicat ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari.

Modificările la Legea ajutorului social făcute în acest an favorizează în special familiile cu copii și familiile cu persoane cu dizabilități severe.

De exemplu, o familie compusă din doi adulți cu doi copii va fi eligibilă pentru ajutorul pentru perioada rece a anului dacă corespunde criteriilor ocupaționale și are un venit lunar sub 13 398 lei, un plafon cu 35% mai mare decât anul trecut.

Potrivit ministrului Spatari, în rezultatul reformei din acest an și a dispoziției CSE de ieri, față de anul trecut pragurile de acces la APRA cresc:

* cu 14% pentru familiile formate din adulți fără dizabilități

* cu 25% pentru familiile din doi adulți dintre care unul cu dizabilitate severă

* cu 26-30% pentru familiile formate din doi adulți și un copil, în funcție de gradul de dizabilitate al copilului

* cu 30-35% pentru familiile formate dintr-un adult și un copil, în funcție de gradul de dizabilitate al copilului

* cu 32-36% pentru familiile formate dintr-un adult și un copil, în funcție de gradul de dizabilitate al copilului

Este imposibil în câteva tabele să redau totalitatea situațiilor, de aceea am creat azi dimineața un fișier excel, un calculator, care arată plafonul de eligibilitate pentru APRA pentru orice familie în funcție componența acesteia, precum și evoluția plafonului față de anul trecut. Sper ca acest calculator să fie util asistenților sociali comunitari și familiilor care solicită ajutorul pentru perioada rece a anului. În această iarnă estimăm că în jur de 240 mii de familii vor beneficia de APRA”, a mai spus Spatari.

Fișierul este disponibil aici:

https://social.gov.md/…/Calculator-plafon-APRA-perioada…

(DOC) Mai multe familii vor putea cere ajutor pentru perioada rece. Guvernul a majorat plafonul eligibil

Marcel Spatari

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: