Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a respins candidaturile a 13 magistrați, propuși de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Printre aceștia se numără și cea a magistratei Victoria Sanduța, cea care a criticat dur sistemul judecătoresc, menționând într-o emisiune televizată că în interiorul acestuia ar fi „haos”, dar și Rodica Berdilo, care a invalidat alegerile din 2018 pentru primăria capitalei, câștigate de Andrei Năstase.
„Se resping candidaturile doamnelor Hadîrca Victoria, Slobozean Silvia, Bagrin Lucia, Berdilo Rodica, Ciubotaru Lorina, Ionașcu Olga, Sanduța Victoria, Vasilenco Angela și ale domnilor Crigan Dragoș, Gandrabur Marcel, Martînenco Veaceslav, Vasilache serafim și Movilă Iurie, propuși pentru a fi numiți în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă”, se arată în documentul semnat de către președinta țării Maia Sandu.
Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Președinției Sorina Ștefârță a confirmat autenticitatea documentului: „Confirm că doamna președintă a trimis răspuns o scrisoare la demersul CSM”.
NM a solicitat un comentariu din partea magistratei Victoria Sanduța la acest subiect.
În cadrul unei emisiuni la Jurnal TV din 25 noiembrie 2021, magistrata Victoria Sanduța a criticat sistemul judecătoresc și aflarea lui Dorel Musteață în fruntea CSM.
O altă judecătoare cunoscută în spațiul public este Rodica Berdilo. Fostul lider al Platformei DA , Andrei Năstase, a câștigat turul doi al alegerilor pentru Primăria Chișinău în data de 3 iunie 2018 acumulând peste 52% din voturi în fața candidatului PSRM, Ion Ceban. Peste 16 zile după alegeri, magistrata Rodica Berdilo de la Judecătoria Centru a capitalei a invalidat rezultatele alegerilor și mandatul lui Năstase în baza unui recurs al Partidului Socialiștilor, care l-a acuzat pe acesta că a făcut agitație electorală în ziua alegerilor. Decizia judecătoarei Berdilo a fost apoi menținută de Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție, dar a fost criticată dur de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. În august 2019, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a acceptat examinarea cauzei lui Andrei Năstase privind anularea alegerilor din 2018. CEDO a cerut explicații autorităților de la Chișinău pe acest caz, iar Andrei Năstase a declarat că nu pretinde de la stat niciun fel de despăgubiri materiale. În octombrie 2019, Curtea de Apel Chișinău, prin semnătura lui Vladislav Clima, a casat hotărârea judecătoarei Berdilo prin care au fost invalidate alegerile din 2018, notează Jurnal TV.
Legea cu privire la statutul judecătorului prevede:
Numirea judecătorului în funcție:
(1) Judecătorii judecătoriilor, inclusiv ai judecătoriilor specializate, judecătorii de instrucţie şi judecătorii curţilor de apel se numesc în funcţie, din numărul candidaţilor selectaţi prin concurs, de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Candidaţii selectaţi, care întrunesc condiţiile specificate la art.6, se numesc în funcţia de judecător iniţial pe un termen de 5 ani. După expirarea termenului de 5 ani, judecătorii sînt numiţi în funcţie pînă la atingerea plafonului de vîrstă de 65 de ani.
(2) Membrii Curţii Supreme de Justiţie Sînt numiţi de către Parlament, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.
(3) Preşedintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea în funcţia de judecător pe 5 ani sau pînă la atingerea plafonului de vîrstă şi numai în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcţia respectivă, de încălcare de către acesta a legislaţiei sau de încălcare a procedurilor legale de selectare şi promovare a lui.
(4) Refuzul de numire în funcţie sau de reconfirmare în funcţie se face în termen de 30 de zile de la data parvenirii propunerii. În cazul apariţiei unor circumstanţe care necesită o examinare suplimentară, Preşedintele Republicii Moldova anunţă Consiliul Superior al Magistraturii despre prelungirea termenului indicat cu 15 zile.
(5) La propunerea repetată a Consiliului Superior al Magistraturii, Preşedintele Republicii Moldova emite un decret privind numirea în funcţia de judecător pe 5 ani sau pînă la atingerea plafonului de vîrstă în termen de 30 de zile de la data parvenirii propunerii repetate.