DOC Maia Sandu a retras cetățenia Moldovei unui lider de partid, care în 2022 aduna ajutoare pentru soldații ruși din Ucraina
Full Article 3 minutes read

DOC Maia Sandu a retras cetățenia Moldovei unui lider de partid, care în 2022 aduna ajutoare pentru soldații ruși din Ucraina

Președinta Maia Sandu a semnat un decret cu privire la retragerea cetățeniei Republicii Moldova lui Alexandr Kalinin. Cel din urmă este președintele Partidului Regiunilor din Republica Moldova. În octombrie 2022, el aduna mijloace financiare pentru armata rusă care luptă în Ucraina și ajutoare pentru populația civilă care locuiește în regiunile ucrainene, ocupate de Rusia.

În documentul semnat de șefa statului se menționează că „se retrage cetățenia Republicii Moldova domnului Alexandr Kalinin, născut în 1977 în Republica Moldova”.

Decretul a fost semnat pe 27 noiembrie 2023. Se precizează că acesta intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și că poate fi contestat în instanța de judecată.

Alexandr Kalinin este președintele Partidului Regiunilor din Republica Moldova și șeful Congresului diasporei moldovenești din Rusia. În octombrie 2022, Kalinin aduna mijloace financiare pentru armata rusă care luptă în Ucraina. De asemenea, prin intermediul rețelelor de socializare, el aduna ajutoare pentru populația civilă care locuiește în regiunile ucrainene, ocupate de Rusia.

Potrivit activității sale de pe rețelele de socializare, Kalinin a vizitat regiunea Donbas în repetate rânduri și a adus ajutoare pentru populația civilă. Kalinin este și un admirator al președintelui rus Vladimir Putin. În ziua în care acesta a împlinit 70 de ani, acesta a publicat un mesaj de felicitare. „Astăzi, cel mai influent politician al lumii, președintele Federației Ruse Vladimir Vladimirovici Putin împlinește 70 de ani! Putin a schimbat poziția Rusiei în lume și a obligat-o să țină cont de poziția marelui stat! Îl felicit cu sinceritate pe președintele Rusiei Vladimir Putin cu ocazia celei de-a 70-a aniversări! Îi doresc multă sănătate, ani lungi și succes în servirea măreței Rușii! Există Putin – există Rusia!”, a scris politicianul originar din Republica Moldova pe Facebook.

În octombrie 2023, Guvernul Canadei a anunțat impunerea unor sancțiuni împotriva a nouă persoane care au legătură cu ex-Partidul „ȘOR” sau sunt apropiate oligarhilor fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, care au căzut anterior sub incidența sancțiunilor canadiene. Din lista celor nouă persoane sancționate de Canada fac parte: liderul Partidului Regiunilor din Republica Moldova, Alexandr Kalinin; interlopul moldovean Grigore Caramalac, alias „Bulgaru” și sora fostului lider democrat Vlad Plahotniuc, Vera Plahotniuc.

Kalinin a devenit președinte al Partidului Regiunilor în anul 2016. În 2020, acesta a adunat semnături pentru a candida la funcția de președinte al țării, însă ulterior a renunțat la inițiativă.

În iunie 2021, acesta s-a făcut remarcat în timpul dezbaterilor electorale la postul de televiziune ProTV. Nemulțumit de faptul că moderatoarea emisiunii Lorena Bogza nu i-a acordat întrebările în limba rusă, Alexandr Kalinin a lansat insulte și replici injurioase la adresa jurnalistei și candidaților invitați, aruncând cu o sticlă cu apă în panoul postului de televiziune. Microfonul concurentului electoral a fost deconectat de mai multe ori din cauza nerespectării condițiilor de desfășurare a dezbaterilor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: