DOC Maia Sandu versus Ion Chicu. Instanța a respins cauza în care șefa statului îl acuză pe fostul premier că i-a lezat onoarea și reputația
Full Article 4 minutes read

DOC Maia Sandu versus Ion Chicu. Instanța a respins cauza în care șefa statului îl acuză pe fostul premier că i-a lezat onoarea și reputația

După trei ani de examinare, Judecătoria Chișinău, sediul Centru a pronunțat o decizie în privința cererii de chemare în judecată depusă de Maia Sandu împotriva lui Ion Chicu pentru lezarea onoarei și demnității. Cererea, care se referea la declarațiile liderului Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) Ion Chicu, potrivit căruia președinta Maia Sandu ar fi participat la schema „furtul miliardului” și concesionarea Aeroportului Chișinău, a fost respinsă ca fiind „neîntemeiată”. Contactați de NM, reprezentanții președinției au refuzat să precizeze dacă șefa statului va contesta hotărârea judecătorească într-o instanță superioară.

În mai 2020, într-o publicație pe Facebook, premierul țării de la acea vreme, Ion Chicu, a sugerat că Maia Sandu ar fi complice la furtul miliardului și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău fără însă a menționa direct numele acesteia.

Acei care în 2013 au ridicat mânuța pentru concesionarea criminală a aeroportului, iar în 2014 pentru legalizarea furtului miliardului, nu aveau cum la 5 iulie 2019 să dorească să restituie statului unicul aeroport internațional din țară. Îl așteptau în ospeție pe Rothschild, cum să-i strice dispoziția. Dacă guvernul precedent făcea în iulie 2019 ceea ce facem noi acum și nu-i ofereau răgaz lui Șor să achite acele 118 mln de lei, aeroportul era deja restituit statului”, scris Chicu.

Ulterior, Maia Sandu – pe atunci liderul PAS – l-a acționat în judecată pe Ion Chicu pentru lezarea onoarei și reputației.

Trei ani mai târziu, pe 31 octombrie, Judecătoria Chișinău, sediul Centru a pronunțat o decizie.

Cererea de chemare în judecată depusă de Maia Sandu împotriva lui Ion Chicu cu privire la apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, încasarea prejudiciului moral și compensarea cheltuielilor de judecată, se respinge ca fiind neîntemeiată”, se arată în document.

Hotărârea nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 30 zile de la pronunțare.

DOC Maia Sandu versus Ion Chicu. Instanța a respins cauza în care șefa statului îl acuză pe fostul premier că i-a lezat onoarea și reputația

Screenshot

Într-o postare pe Facebook din 10 noiembrie, Ion Chicu a comentat hotărârea judecătorească. Liderul PDCM a declarat că Maia Sandu ar putea contesta hotârârea primei instanțe la Curtea de Apel.

Instanța nu-i de acord cu Maia Sandu. Maia Sandu m-a acționat în judecată pentru afirmația mea, că ea a fost complice la furtul miliardului (dacă membrii Guvernului de atunci se opuneau eliberării garanțiilor de stat în sumă de 14 miliarde de lei – furtul nu putea avea loc). După 3 ani de examinare, instanța mi-a dat câștig de cauză. Este ușor de presupus, însă, că Maia va „cere satisfacție” la Curtea de Apel, în speranța ei oarbă, că acolo totul deja e „reformat” de Litvinenco și Stamate. Numai că nicio „reformă de partid” a justiției nu poate acoperi crimele voastre, Maia”, a declarat acesta.

Contactați de NM, reprezentanții președinției au spus că nu vor comenta declarația lui Chicu și nici dacă va contesta sau nu hotărârea într-o instanță superioară.

***

În 2013, Aeroportul International Chișinău a fost oferit în concesiune pentru 49 de ani companiei Avia Invest – afiliată oligarhului fugarului Ilan Șor – , prin decizia Guvernului Leancă. Pe 28 martie 2023, aeroportul a revenit în gestiunea statului. Detalii – AICI.

Precizăm că, în perioada 2012 – 2014, a avut loc cea mai mare fraudă din istoria Republicii Moldova. Prin intermediul Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank au fost furate 13,3 miliarde de lei. Pe 13 aprilie 2023, Ilan Șor a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare pentru rolul său în fraudarea sistemului bancar. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: