DOC Premise pentru gaz mai ieftin. Comisia pentru Situații Excepționale a semnat dispoziția
Full Article 2 minutes read

DOC Premise pentru gaz mai ieftin. Comisia pentru Situații Excepționale a semnat dispoziția

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va avea pârghiile necesare pentru a interveni rapid în revizuirea tarifelor pentru furnizarea gazelor naturale. O Dispoziție în acest sens a fost aprobată, pe 31 mai, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean.

Astfel, SA „Moldovagaz” va prezenta ANRE cererea privind ajustarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale în termen de 2 zile lucrătoare de la data recepționării de la SA „Energocom” a prognozei prețului de vânzare a gazelor naturale pentru perioada iunie-decembrie 2023. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică urmează să aprobe noile tarife în termen de 3 zile de la recepționarea cererii.

De asemenea, membrii Comisiei au stabilit o corecție de echitate pentru întreprinderile care trec la un furnizor ce activează cu prețuri nereglementate. În acest caz, consumatorii finali vor fi obligați să achite devierile tarifare restante. Totodată, începând cu 30 iunie, consumatorii finali vor putea procura gaze naturale fie de pe piața reglementată, fie de pe cea liberă, dar nu simultan.

Potrivit textului Dispoziției, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, la următoarea ajustare a tarifelor și a prețurilor reglementate a S.A. ,,CET-Nord”, va compensa reciproc componentele de corectare a venitului reglementat aferent energiei termice livrate și energiei electrice produse, în mărimi egale.

 

***

Amintim că liderul „Partidului Nostru” Renato Usatîi a relatat că multe întreprinderi și companii, dar și persoane fizice, plătesc tarife mai mici pentru gaz (de la 11 la 14 lei), după ce au încheiat contracte cu furnizori alternativi de gaz, de două ori mai puțin decât restul consumatorilor.

Ulterior, ministrul Energiei Victor Parlicov a declarat că a expediat încă în luna aprilie o scrisoare către ANRE, în cadrul căreia a propus ca toți consumatorii care optează pentru alți furnizori de gaz, să fie obligați să achite devierile tarifare ale Moldovagaz. Parlivov a explicat că tariful la gaz, aprobat de ANRE, include prețul de achiziție în mărime de $927 pentru 1000 m3 de gaz, care este inclus în devierile tarifare acumulate de Moldovagaz. Pe de altă parte, pentru furnizorii alternativi de gaz prețul este de $400-500.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: