DOC Rusia interzice temporar importul de ouă și carne de pasăre din Moldova. Însă asta nu îi va afecta pe producători
Full Article 2 minutes read

DOC Rusia interzice temporar importul de ouă și carne de pasăre din Moldova. Însă asta nu îi va afecta pe producători

Din 1 februarie, Rusia nu va mai importa din Republica Moldova ouă, păsări vii, carne de pasăre și orice fel de produse din carne de pasăre. O decizie în acest sens a fost luată de Rosselhoznadzor, care a argumentat-o prin focarul de gripă aviară, depistat recent într-un sat din țara noastră.

„Din cauza înrăutățirii situației în Moldova cu privire la apariția infecției cu gripa aviară, din 1 februarie 2022 sunt introduse restricții temporare la exportul în Rusia din Moldova”, se arată în documentul publicat de Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară din Rusia.

Astfel, este interzis importul de păsări vii, ouă, carne de pasăre, produse preparate din carne de pasăre. Excepție fac produsele preparate prin mijloace care garantează distrugerea virusului.

De asemenea, a fost interzis importul de hrană și adaosuri de hrană pentru păsări, cu excepția celor prelucrate prin metode care garantează distrugerea virusului. A fost interzis și tranzitul prin Rusia a păsărilor din Moldova.

UPDATE (15:19) Contactați de NM, reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au precizat că nu au primit o înștiințare din partea autorităților ruse. De altfel, potrivit acestora, Moldova nu importă astfel de produse în Rusia.

La moment, ANSA nu a primit nicio informare oficială din partea Rosselhoznadzor referitoare la aplicarea unor interdicții.
De asemenea, menționăm că, la moment, dar și în ultimii ani, Republica Moldova nu a exportat carne de pasăre sau ouă către Federația Rusă”, a declarat Alexandr Manciu, Director General Adjunct al ANSA pe probleme sanitare veterinare.

Amintim că, pe 21 ianuarie, a fost confirmat un focar de gripă aviară subtipul H5N1 la păsările domestice din satul Hirișeni, Telenești. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), virusul a fost confirmat de laboratorul internațional de referință din Italia.

Gripa aviară cauzată de virusul gripal aviar este extrem de contagioasă. Deși forma actuală a gripei aviare H5N8 este ”foarte dificil” de transmis la om, virusul ar putea suferi mutații și astfel să devină contagios. Cazurile actuale arată că, deși virusurile nu sunt considerate foarte contagioase, pericolul nu este doar teoretic.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: