Corneliu Furculiță

(DOC) Socialistul Corneliu Furculiță ar putea rămâne fără avere și mandatul de deputat. Ce a constat ANI

Socialistul Corneliu Furculiță, cercetat pentru îmbogățire ilicită, ar putea rămâne fără avere și fără mandatul de deputat. Se întâmplă după ce Autoritatea Naționale de Integritate (ANI) a constat existența unei diferențe substanțiale nejustificate între veniturile obținute și cheltuielile din perioada 2017-2018. Cifra se ridică la peste opt milioane de lei, precizează ANI.

Potrivit ANI, în perioada menționată, alesul poporului ar fi rambursat mai multe împrumuturi societății sale comerciale, de care nu a beneficiat de facto. La fel, acesta nu a declarat patru împrumuturi contractate, dar nerambursate în perioada declarării, precum și bunul imobil aflat în construcție. Totodată, a fost stabilit că deputatul a declarat eronat economiile în numerar, or, potrivit rezultatelor controlului averii acesta nu avea cum să dispună de mijloacele bănești declarate.

În consecință, ANI dispune transmiterea actului de constatare în instanța de judecată în vederea dispunerii încasării în folosul statului sau confiscării valorii averii nejustificate. Totodată, ANI sesizează organele competente în vederea încetării mandatului de deputat deținut de Furculiță. Socialistul Corneliu Furculiță riscă, totodată, să nu mai poată ocupa funcții publice sau de demnitate publică pe o perioadă de trei ani.

De menționat că controlul averii deputatului socialist Corneliu Furculiță a fost inițiat la 2 octombrie 2020, urmare a unei sesizări depuse de fostul deputat Iurie Reniță la Autoritatea Națională de Integritate. Dosarul de control a fost redistribuit unui alt inspector de integritate, după ce anterior ANI a refuzat să inițieze un control al averii și al intereselor personale în privința deputatului Corneliu Furculiță din „lipsa bănuielii rezonabile privind încălcarea regimului juridic”. Se întâmpla după ce, pe 23 iulie 2020, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Veronica Roșca, a sesizat ANI și Procuratura Generală sub aspectul pretinselor neconcordanțe şi omisiuni în declarațiile de avere şi venituri ale deputatului Corneliu Furculiță.

Amintim că deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Corneliu Furculiță, a fost învinuit, în august 2022, într-un dosar penal pornit pe faptul îmbogățirii ilicite.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

mediu.gov.md

Pe malul râului Tigheci prinde viață o nouă pădure: au fost plantați puieți pe 9 hectare

Pe malul râului Tigheci, în comuna Cania, au fost plantate 9 hectare de puieți în această primăvară. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de Ministerul Mediului.

Potrivit instituției, puieții cresc sănătoși și au atins o rată de prindere de peste 80%.

Noua pădure aduce beneficii atât pentru mediu cât și pentru comunitate: aer mai curat, sol protejat și consolidarea malurilor râului Tigheci, reducând riscul de eroziune și contribuind la protejarea resurselor de apă”, a menționat Ministerul Mediului.

Pentru a proteja noua pădure de eventuale incendii de vegetație, în jurul terenului împădurit, silvicultorii au amenajat fâșii mineralizate – zone de sol curățate complet de vegetație și bine prelucrate. „Aceste zone vor servi ca o barieră de protecție, împiedicând focul să se extindă spre puieți în cazul izbucnirii unui incendiu în apropiere”, a precizat ministerul.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: