DOC Suvenir de 4 200 de lei pentru Igor Grosu, din Qatar. Parlamentul a publicat lista cadourilor primite de deputați
Full Article 3 minutes read

DOC Suvenir de 4 200 de lei pentru Igor Grosu, din Qatar. Parlamentul a publicat lista cadourilor primite de deputați

Pe site-ul Legislativului a fost publicată lista cadourilor primite de deputați în ultimul trimestru al anului trecut. Potrivit registrului, cel mai scump a fost un suvenir-corabie, oferit speakerului Legislativului Igor Grosu de către Hamad Rashid, însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei statului Qatar în Republica Moldova. Darul costă 4 200 de lei și a fost transmis muzeului Parlamentului. Doar două cadouri nu au ajuns la muzeu sau la biblioteca instituției.

Potrivit documentului, din 1 octombrie până pe 29 decembrie 2021, deputații au primit 29 de cadouri. Cele mai multe dintre ele i-au fost oferite președintelui Legislativului, Igor Grosu. Cel mai scump este estimat la 4 200 de lei și i-a fost oferit de către un reprezentant al Ambasadei statului Qatar în Republica Moldova. Este vorba despre un suvenir-corabie, confecționat din metal auriu, pe postament de lemn, cu inscripția „With the Compliments of the Embassy of the STATE OF QATAR CHISINAU”, ambalat într-o cutie căptușită cu piele de culoare violetă. Suvenirul a fost transmis muzeului Legislativului.

Al doilea cadou ca valoare materială i-a fost oferit deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Vladimir Bolea de către Grigorii
Karasin, senator rus, președinte al Comisiei pentru afaceri externe a Consiliului Adunării Federale a Federației Ruse. Este vorba despre un tablou-plachetă în ramă, cu imaginea Kremlinului, placare galvanică cu argint proba 960, ambalat în cutie din carton albastru. Valoarea sa este estimată la 2 440 lei. Și acest cadou a ajuns în muzeul legislativului.

Vladimir Bolea a mai primit un tablou în ramă, miniatură în lac, sidefată, cu imaginea clădirii AIP CSI, lucrată manual, estimată la 1400 de lei, din partea Valentinei Matvienco, președinta Consiliului Federației al Adunării Federale a Federației Ruse și o carte-album despre orașul Sankt Petersburg (estimată la 850 lei), oferită de către Alexandr Beglov, guvernator al Sankt Petersburgului. Și aceste daruri au fost transmise muzeului.

Vicepreședintele Parlamentului Mihail Popșoi a primit în această perioadă trei cadouri, toate în timpul vizitei în Polonia, cu ocazia participării la cea de-a VII-a sesiune a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polone. Este vorba despre un tablou pictat în acuarelă (900 lei), o carte despre Varșovia (100 lei) și un suvenir-buzdugan decorativ din lemn (960 lei). Darurile au ajuns la muzeul și biblioteca Parlamentului.

Singurele cadouri care au rămas la beneficiari, fără a fi transmise în muzeul sau biblioteca Parlamentului, sunt cele primite de către deputata PAS Angela Munteanu-Pojoga și de către Tamara Gheorghița, secretar general al Legislativului.

În primul caz, este vorba despre cartea  „900 de zile de asediu neîntrerupt asupra magistraturii române. Ghid de supraviețuire”, oferită  de Stanislav Splavnic, coordonator de proiecte din cadrul Programului Stat de Drept Europa de SudEst, Fundației Konrad ADENAUER și estimată la 370 de lei. În al doilea caz, este vorba despre o umbrelă cu logotipul „Moldtelecom”, oferită secretarei parlamentului de către un reprezentant al companiei respective și estimată la 130 de lei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: