(DOC) Unii cetățeni ar putea primi compensații suplimentare la facturi. Decizia CSE
Full Article 2 minutes read

(DOC) Unii cetățeni ar putea primi compensații suplimentare la facturi. Decizia CSE

Persoanele care beneficiază de compensații din partea Guvernului vor primi ajutor suplimentar la plata facturilor. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) și se referă la cetățenii cărora le-a fost majorat gradul de vulnerabilitate energetică. 

Potrivit dispoziției CSE din 19 ianuarie, consumatorilor cărora le-a fost majorat gradul de vulnerabilitate energetică sau le-a fost majorat volumul compensat, or le-au fost corectate erorile din cererea inițială, le vor fi achitate retroactiv compensații suplimentare.

Se menționează că furnizorii vor calcula diferența dintre compensațiile în baza noii categorii de vulnerabilitate energetică sau a noului volum compensat și compensațiile oferite pentru lunile anterioare, începând cu data înregistrării cererii depuse.

Diferența va fi oferită consumatorilor sub formă de compensații suplimentare în perioada următoare de facturare.

Cetățenii care s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md își pot afla categoria de vulnerabilitate energetică, accesând site-ul și verificându-și „cabinetul personal” unde este publicată informația.

Categoriile de vulnerabilitate energetică:

  • consumatori cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică ridicată;
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică medie;
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică scăzută;
  • consumatori non-vulnerabili.

Pe 13 ianuarie 2023, Moldovagaz anunța că în cazul în care în facturile pentru gaz s-au produs neconcordanțe cu gradul de vulnerabilitate, stabilit prin intermediul platformei online compensații.gov.md, acestea vor fi corectate în comun cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Sumele respective vor fi incluse drept „avans” în facturile următoare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: