Doi bărbați din Chișinău au fost reținuți de oamenii legii, fiind bănuiți că au produs și comercializat documente false – de la buletine și pașapoarte, până la permise de conducere – identice cu cele emise de state din Uniunea Europeană. Suspecții ar fi obținut venituri de până la 2 000 de euro pentru un singur act falsificat, oferindu-le clienților posibilitatea „de a se angaja oficial în câmpul muncii pe teritoriul țărilor Uniunii Europene, dar și posibilitatea de a solicita credite de la instituțiile bancare și de a circula sub o identitate falsă în UE”. Informațiile au fost comunicate pe 24 aprilie de Poliția Republicii Moldova.
Oamenii legii au anunțat deconspirarea activității unui grup infracțional specializat în confecționarea, folosirea și comercializarea documentelor oficiale false.
Suspecții, doi bărbați de 29 și 39 de ani din Chișinău, ar fi creat, începând cu anul 2023, o schemă ilegală de confecționare și comercializare a actelor oficiale false (buletine de identitate, pașapoarte, permise de conducere etc.), identice cu cele emise de autoritățile statelor din Uniunea Europeană.
Conform poliției, suspecții au utilizat echipamente și tehnologie de ultimă generație, special destinate falsificării documentelor.
„Aceștia obțineau un venit de la 250 la 2000 de euro pentru un act falsificat, astfel acordând persoanelor fizice dreptul de a se angaja oficial în câmpul muncii pe teritoriul țărilor Uniunii Europene, dar și posibilitatea de a solicita de la instituțiile bancare credite și de a circula sub o identitate falsă în UE”, au comunicat oamenii legii.
Au fost efectuate percheziții în mijloacele de transport și la domiciliile suspecților: „Au fost depistate și ridicate buletine de identitate false, pașapoarte, permise de conducere și un card bancar fals, toate “emise” de către autoritățile statelor Uniunii Europene, dar și certificate de pregătire profesională și de competență a conducătorului auto, un pistol, zeci de cartușe de calibrul 9 mm, pachețele cu cocaină, 300 de dolari, 200 de euro și dispozitive speciale pentru depistarea echipamentelor ascunse de înregistrare audio, foto/video”.
Bănuiții au fost reținuți pentru 72 de ore. Aceștia riscă amendă de la 250 000 până la 400 000 de lei sau închisoare de la 5 la 7 ani.