Dodon a comentat raportul SUA în care figurează numele lui și al prietenului său Igor Ciaika

Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon a comentat lista de sancțiuni publicată în ajun de guvernul SUA, în care sunt menționate 9 persoane fizice și 12 juridice. În raport este menționat și numele său, în calitate de reprezentant al Partidului Socialiștilor care a beneficiat de consultări din partea experților ruși. Fostul președinte cercetat penal pentru acte de corupție și trădare de patrie susține că moldovenii ar fi utilizați în interese geopolitice de către forțe externe.

Ambasadorul SUA a demonstrat ieri cine este stăpân în casă. Reprezentanții PAS, care au început să se bucure și să bată din palme ca niște copii mici, nu înțeleg de fapt ce se întâmplă. Avem o țară independentă și suverană, iar atunci când cineva din exterior ne indică că această persoană este rea, iar aceasta este bună, ne transformăm într-o republică bananieră. Astăzi, cetățenii moldoveni sunt folosiți în interese geopolitice, iar apariția de ieri a ambasadorului SUA în fața presei – este un semnal direct: „Noi suntem stăpânii aici, şi aşa cum spunem noi, aşa va fi. Și nu contează dacă este vorba despre Plahotniuc, pe care Statele Unite l-au folosit împotriva Rusiei, sau despre altă persoană. L-au folosit și l-au aruncat. Maia Sandu nu a înțeles acest lucru, și aceasta este greșeala ei. O așteaptă aceeași soartă”, a declarat Dodon.

Ulterior, Dodon a vorbit în rusă și a comentat includerea în lista măsurilor punitive a numelui lui Igor Ciaika, fiul ex-procurorului general al Rusiei.

Evident că îl cunosc, este prietenul meu. A fost vizat de sancțiuni și în perioada 2018-2019, când a călătorit în Moldova. Nimic nou. Mai mult, el a făcut foarte multe pentru relațiile bilaterale dintre Moldova și Rusia. Din propriile sale resurse a reparat muzeul Pușkin din Chișinău”, a spus Dodon și a mai adăugat că Ciaika a contribuit la eliberarea piloților Moldoveni, luați ostatici în Afganistan.

La solicitarea NM de a comenta faptul că numele său figurează în raport, Dodon a răspuns: „Evident, cum să nu mă menționeze? Vreau să vă amintesc că a subiectul a fost reflectat de mai multe investigații jurnalistice. M-au menționat și m-au menționat”, a spus Dodon.

***

Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a publicat pe 26 octombrie lista completă a celor 9 persoane incluse în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act pentru acte grave de corupție. Este vorba despre Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin. Pe lângă acestea, sunt vizate și 12 persoane juridice. În raport sunt menționate și numele ex-președintelui Republicii Moldova Igor Dodon, dar și cel al partidului fondat de primarul de Chișinău, Ion Ceban – Mișcarea Alternativa Națională (MAN). În document se arată că aceștia au beneficiat de consultanța experților ruși, care reprezentau interesele Kremlinului. Deocamdată, cei doi politicieni nu au comentat informațiile publicate de oficialii americani.

În cadrul discursului din 26 octombrie, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, a menționat că luând această decizie a fost respectată în mod clar și consecvent neutralitatea constituțională a Republicii Moldova și dreptul său de a-și alege propria cale.

„Nu sunt eu acela care trebuie să vă spun vouă, cetățenilor Republicii Moldova, despre amploarea corupțiilor în care s-a implicat Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Ați trăit mai mulți ani într-un stat capturat, consistent de justiție erodat, alegeri distorsionate și voturi furate în parlament, precum și sacoșe cu bani transmise din mână în mână. Astăzi Statele Unite ale Americii demonstrează încă o dată că vă sunt alături în combaterea corupției și protejarea democrației pe care ați câștigat-o cu greu”, a declarat Kent D. Logsdon.

În noiembrie 2020, RISE Moldova a publicat o investigație cu denumirea „Opt prieteni de-ai lui Dodon”. Jurnaliștii au dezvăluit mai mulți experți ruși care au venit la Chișinău înainte de alegerile prezidențiale. Aceștia au fost văzut în repetate rânduri la sediul PSRM și chiar în incinta președinției, în timpul mandatului lui Igor Dodon. Patru dintre ei au venit în Moldova și în toamna anului 2019, în timpul campaniei electorale a unuia dintre liderii socialiști, care candidă la funcția de primar al capitalei. Ei au făcut parte și în echipa electorală a lui Ion Ceban, care a reușit să obțină funcția de edil.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Captură foto/NewsMaker

Îmbrâncelile din Chișinău cu implicarea unui minor: Avocatul copilului va sesiza organele de drept și autoritatea tutelară

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, s-a sesizat din oficiu după ce un bărbat cu un copil în brațe a încercat să forțeze cordonul MAI la Marșul Pride din Chișinău. Ombudsmanul a anunțat că va solicita organelor de drept investigarea cazului, iar autorității tutelare – evaluarea situației copilului și a familiei acestuia.

„În ceea ce privește copilul pus în pericol de către un adult în încercarea de a forța cordonul de carabinieri la Marşul Pride: m-am sesizat din oficiu; voi solicita organelor de drept investigarea cazului prin prisma Codului contravențional sau penal, după caz; voi solicita autorității tutelare evaluarea situației copilului şi a situației familiei, cu întreprinderea acțiunilor corespunzătoare în baza rezultatelor acestor evaluări”, a scris Vasile Coroi pe Facebook.

***

Pe 15 iunie, la Chișinău, a avut loc Marșul Pride, organizat în susținerea drepturilor persoanelor LGBTQ+. În reacție, reprezentanții PSRM au organizat „Marșul Familiei”. În același timp, mai mulți credincioși și preoți au ieșit la protest, în centrul capitalei, în contextul evenimentului desfășurat în sprijinul comunității LGBTQ+.

După mai bine de o oră de protest în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, manifestanții s-au deplasat spre locația unde se desfășura Marșul Pride. Acolo s-au înregistrat îmbrânceli între, pe de o parte, preoți și credincioși ortodocși și, pe de altă parte, forțele de ordine. Tensiunile au izbucnit în momentul în care primii au încercat să treacă de cordonul poliției pentru a ajunge la participanții marșului. În altercații a fost implicat și un bărbat care ținea un copil în brațe și care a pus minorul în pericol. Pentru NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției, Mariana Bețivu, a declarat că integritatea fizică a minorului a fost pusă în pericol în contextul îmbrâncelilor. Astfel, reprezentanta poliției a precizat că bărbatul a fost imobilizat pentru a preveni posibile consecințe mai grave.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: