Dodon, despre eventuale sancțiuni față de Belarus: „Ce vom obține în afara faptului că un ambasador străin îi va spune președintelui bravo?”
Full Article 2 minutes read

Dodon, despre eventuale sancțiuni față de Belarus: „Ce vom obține în afara faptului că un ambasador străin îi va spune președintelui bravo?”

Președintele Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon s-a pronunțat categoric împotriva posibilității ca Republica Moldova să se alăture unor eventuale sancțiuni împotriva Belarusului. Declarația a fost făcută în cadrul vlogului său din 28 mai.

„Întreb cetățenii R. Moldova: ce treabă avem noi acum cu sancțiunile pe care le impune Occidentul – europenii, americanii, împotriva Belarusului? Noi suntem o țară mică. Noi trebuie să avem o relație bună cu toți – și cu Belarus, și cu SUA și cu UE și cu Rusia, ș.a.m.d. Ce va obține Moldova în afara faptului că un ambasador străin îi va spune președintelui „bravo!”?”, a declarat Dodon.

Ex-președintele țării a amintit și de declarațiile socialistului Petru Burduja din ajun, dar și de legăturile economice dintre Moldova și Belarus.

„Ce propuneți? Să blocăm toate relațiile cu Belarus din cauza că asta cer americanii și europenii? Eu sunt categoric împotrivă. Și să oprim și zborurile ș.a.m.d. La ce va duce chestia asta?”, a completat socialistul și a subliniat că nu vrea să comenteze situația din Belarus, întrucât „asta ține de ei și de lucrurile lor interne”.

Dodon a mai spus că și-ar dori ca, din punct de vedere economic și social, ar vrea sa Moldova „să arate ca Belarus” și ca drumurile, întreprinderile agricole și industria din țara noastră să fie la fel ca cele de acolo.

În ajun, socialiștii și-au manifestat îngrijorarea față de faptul că Republica Moldova ar putea fi atrasă în „jocuri geopolitice”. Într-un briefing de presă din 27 mai, deputatul PSRM Petru Burduja a făcut apel către șefa statului să ia toate măsurile posibile pentru a preveni implicarea Moldovei în conflictul internațional legat de sancțiunile împotriva Republicii Belarus.

Reacția vine în contextul în care liderii europeni au aprobat luni seara impunerea de noi sancțiuni împotriva Belarusului, căruia îi cer eliberarea imediată a activistului Roman Protasevici și a prietenei acestuia, Sofia Sapega, arestați duminică în urma deturnării la Minsk, sub un fals pretext, a avionului în care călătoreau pe ruta Atena – Vilnius.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: