Максим Андреев, NewsMaker

Dodon, despre revenirea în Parlament: „Mi-aș dori să devin deputat nu pe ușa din spate”

Președintele Partidului Socialiștilor  (PSRM) susține că, dacă va decide să acceadă în Parlament în calitate de deputat, atunci o va face pe ușa din față și nu pe cea din spate. Igor Dodon a respins orice fel de scenarii speculate de oponenții săi, potrivit cărora, acum se pregătește depunerea unui mandat de deputat ales într-o circumscripție electorală pentru a-i permite să candideze la funcția de deputat.

„Eu mi-aș dori să devin deputat în Parlament, dacă voi deveni, nu pe ușa din spate, ci pe ușa din față. Toate schemele care încearcă cineva să le lanseze că cineva din deputați își va da demisia pentru a-mi deschide mie calea de a învinge pe circumscripție, în nordul sau în sudul țării sunt doar speculații”, a declarat Dodon în cadrul ediției din 9 martie a emisiunii „Puterea a patra” moderată de Gheorghe Gonța.

Socialistul a mai spus că nu va candida la funcția de deputat nici pe o circumscripție din nordul țării, nici din sudul țării.

„Eu rămân ferm pe poziția că anul acesta vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, cel mai probabil. Și PSRM, în frunte cu liderul partidului, va avea un rezultat foarte bun și va intra în parlament cu un rezultat nu mai rău decât la ultimele scrutine electorale”, a mai spus politicianul.

Reacția vine după ce, pe 11 februarie, liderul formațiunii „Partidul Nostru” a declarat că deputata socialistă Irina Lozovan, cea care a câştigat circumscripţia Ocnița în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, va demisiona. În acest mod, în circumscripţia respectivă vor organizate alegeri anticipate, iar Igor Dodon va obţine mandatul de parlamentar.

Renato Usatîi este de părere că socialiștii, de fapt, nu-și doresc desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate.

***

Amintim că, la începutul lunii februarie, Igor Dodon a declarat ferm că, în luna iunie, vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate. Acesta a precizat și data posibilă pentru desfășurarea scrutinului.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

„Ar trebui să demisioneze”. Reacții după ce primarul Ceban a fost interzis în România și spațiul Schengen

Decizia autorităților române de a interzice intrarea primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și pe întreg teritoriul Schengen a provocat reacții în mediul online. În timp ce unii spun că Ceban ar trebui să demisioneze din funcția de edil, alții declară că măsura împotriva acestuia ar fi fost luată „la comanda” autorităților centrale ale Republicii Moldova. NM vă prezintă o selecție a reacțiilor.

Partidul Național Moldovenesc a salutat decizia luată în privința lui Ion Ceban.

Este o reacție firească față de un politician care a încercat să-i păcălească pe toți că este pro-european, în timp ce servește, în realitate, interesele Rusiei. Moldovenii au ales direcția clară: Uniunea Europeană. Fără Ceban, Tkaciuk, Stoianoglo, Chicu, și alți politicieni pro-ruși deghizați peste noapte în mari pro-europeni”, a menționat formațiunea.

La rândul său, ex-consilierul municipal al Platformei DA Victor Chironda consideră că interdicția lui Ceban face imposibil ca Chișinăul să beneficieze de proiecte și fonduri europene.

Era și de așteptat. Dincolo de deserviciul de imagine făcut Republicii Moldova în procesul de aderare la UE, acum șansele ca Chișinăul să beneficieze de proiecte și fonduri europene sunt zero. (…) Floricele și pavaj e tot la ce poate spera acum orașul Chișinău. În loc să își respecte promisiunile din 2019 și să se ocupe de oraș, Ceban a preferat să facă politică și jocuri ascunse cu tot felul de politicieni dubioși din Moldova și din afară. Acum culegem roadele. Acum, în mod normal, pentru a nu periclita dezvoltarea orașului, Ion Ceban ar trebui să demisioneze din funcție. Dar pentru asta e nevoie de onoare și responsabilitate de care domnia sa nu prea dispune”, a spus el.

Cu un mesaj asemănător a venit și consiliera municipală PAS Anetta Dabija.

Printre altele, nu știu cât de greu va fi pentru orașul nostru ca în următorii ani să acceseze fonduri europene. Că nu dă nimeni fonduri unei astfel de administrații. Iar asta înseamnă bani de care Chișinăul chiar are nevoie. Pentru patrimoniu cultural, transport public (mai ales asta), amenajare spații publice și o mulțime de alte aspecte de care alte orașe vor beneficia odată cu procesul de integrare europeană. Iar Chișinăul, nu. Cel puțin, atâta timp cât Ion Ceban va fi primarul capitalei noastre”, a menționat Dabija.

Iar Blocul Alternativa, din care face parte și partidul lui Ceban, Mișcarea Alternativă Națională, a declarat că decizia ar fi fost luată „la comanda” conducerii țării noastre.

La comanda autorităților Republicii Moldova, primarului capitalei i-a fost interzis accesul pe teritoriul țărilor Uniunii Europene. Știm că regimul de la Chișinău a pregătit pentru zilele următoare o serie întreagă de acțiuni represive împotriva lui Ion Ceban și, în general, împotriva Blocului Alternativa. (…) Regimul Sandu tremură de frică. Doar perspectiva organizării unor alegeri democratice în Republica Moldova a provocat panică și derută în rândul guvernării, iar înfrângerea inevitabilă o împinge spre tot mai multe greșeli, absurdități și crime”, a menționat formațiunea.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: