Dodon, despre vizitele prin spitale: „Riscul cel mai mare mi-l asum eu. Dar ca un președinte responsabil și cu caracter, trebuie să îmi asum acest risc”
Full Article 3 minutes read

Dodon, despre vizitele prin spitale: „Riscul cel mai mare mi-l asum eu. Dar ca un președinte responsabil și cu caracter, trebuie să îmi asum acest risc”

Președintele Igor Dodon a recunoscut în cadrul platformei online „Președintele răspunde” din 12 iunie că situația din Republica Moldova privind pandemia de COVID-19 este gravă. Acesta susține, însă, că nu este cazul de sistat activitățile economice, iar creșterea îmbolnăvirilor se atestă și la nivel global. De asemenea, acesta a răspuns criticilor privind vizitele sale prin spitalele din raionele republicii prin faptul că trebuie să susțină medicii.

„Să spunem sincer: ultimele două zile a fost înregistrat un anti-record și nu doar în R. Moldova, dar la nivel global, după numărul de cazuri înregistrate în 24 de ore. De ce? Fiindcă au fost scoase restricțiile pe mai multe activități economice și sociale în luna mai. Repet: nu doar în Moldova, peste tot în lume. Evident, că avem un record și în R. Moldova. Evident că situația nu este simplă, este foarte gravă. În general, în lume, și în R. Moldova”, a declarat șeful statului.

Igor Dodon susține că transmiterea virusului se face, în principal, în transportul public aglomerat.

„Pentru că moldovenii sfaturile medicilor nu le ascultă, pentru că se urcă în rutiere ca în „banca de șprote”. Oamenii au ieșit masiv din case, a început răspândirea comunitară. Pe de altă parte, se fac mai multe teste și nu doar la cei care au simptome, dar și la cei asimptomatici. Știți cum la noi la moldoveni, ieri am fost la piață, ia să mă duc să verific”, a spus Dodon.

Întrebat dacă autoritățile reușesc să țină situația sub control, președintele țării dă asigurări că instituțiile medicale dispun de echipament necesar, iar locuri în spitale sunt.

„Noi suntem mai pregătiți, eu am mers prin 20-25 de spitale din toate raioanele țării. Acolo situația ne arată că medicii sunt pregătiți, știu cum să reacționeze, sunt paturi necesare pentru cei cu COVID. Situația este gestionabilă de către instituții. Eu în ultima perioadă nu mă implic, m-am implicat doar la început, până s-au făcut protocoale, acum se ocupă guvernul”, a argumentat șeful statului.

Igor Dodon susține că ar trebui sporit numărul de polițiști care monitorizează situația din localități, iar bugetarii ar putea avea, din nou, zilele libere.

„Da, unele decizii trebuie luate. Unde este riscul cel mai mare? În transportul public. Poate de restricționat din nou transportul pentru o anumită perioadă sau de pus polițiști. Dar de sistat activitatea economică nu este momentul la această etapă. Implicare mai activă: poliția, militarii. Și să vedem ce facem cu bugetarii mai departe, poate să le mai dăm o mini-vacanță pentru a micșora fluxul”, a mai spus președintele.

În privința vizitelor sale prin spitalele din raioane, Igor Dodon a spus că este un risc pe care și-l asumă.

„Mulți critică că eu merg prin spitale. Dar cum să nu merg în spitale să îi susțin pe medici? Ieri am înmânat vreo 40-50 de diplome. Eu cred că trebuie să merg, să îi susțin. (…) Riscul cel mai mare mi-l asum eu. Dar ca un președinte responsabil și cu caracter, trebuie să îmi asum acest risc”, a declarat Dodon.

Amintim că șeful secției COVID-19 din spitalul din Cahul a demisionat. Potrivit acestuia, instituția este arhiplină, iar timp de două luni a fost singurul medic din secție, la un număr de 55 de pacienți.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: