Dodon, după decizia CC: „Vestul mizează pe politicienii lor marionete: partidul Maiei Sandu, a lui Renato Usatîi și a unioniștilor”
Full Article 3 minutes read

Dodon, după decizia CC: „Vestul mizează pe politicienii lor marionete: partidul Maiei Sandu, a lui Renato Usatîi și a unioniștilor”

Președintele Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon a criticat dur decizia Curții Constituționale (CC), prin care hotărârile Parlamentului privind revocarea din funcția de judecător al Curții Constituționale a Domnicăi Manole și numirea altei persoane în funcția de magistrat al acestei instanțe au fost declarate neconstituționale. Socialistul a făcut apel către „forțele politice sănătoase” să se unească, pentru a nu permite „distrugerea patriei” după alegerile legislative anticipate.

„Prin ultimele sale decizii, CC a confirmat ceea ce știe deja fiecare: acest institut s-a transformat într-un instrument politic în mâinile politicienilor-uzurpatori, atunci când au nevoie să găsească decizii prin ocolirea normelor Constituției”, a declarat fostul președinte al țării.

Dodon a menționat că, după anul 2013, CC „a încetat, practic, să existe”, iar socialiștii au făcut tot posibilul pentru a soluționa problema, însă „la această etapă, minoritatea politică, susținută de ambasadorii occidentali, au reușit să continue practica viciată a fostelor componențe al CC prin care s-a sabotat statul de drept”.

Socialistul consideră că, în următoarele luni, Moldova se va confrunta cu o luptă politică dură în vederea pregătirii alegerilor parlamentare anticipate.

„Vestul mizează pe politicienii lor marionete: partidul Maiei Sandu, a lui Renato Usatîi și a unioniștilor. Victoria Vestului colectiv la scrutinul anticipat poate duce la distrugerea statului moldovenesc”, a adăugat Dodon.

În opinia sa, asta ar însemna dirijarea instituțiilor statului din exterior, reguli dure dictate de Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, tensiuni în regiunea transnistreană și în Găgăuzia, precum și cu alte state. Dodon susține că victoria partidelor de dreapta ar însemna închidererea unor programe sociale, creșterea prețurilor și a impozitelor.

„Pentru a nu admite dezvoltarea acestui scenariu în dezavantajul țării noastre, a venit timpul ca forțele politice sănătoase să lase la o parte vechile supărări și să facă front comun pentru protejarea și salvarea Moldovei. Lupta politică între forțele politice pro-moldovenești va deveni lupta împotriva patriei noastre și va ajuta Vestul colectiv să învingă la alegerile parlamentare anticipate”, a mai scris Dodon.

Igor Dodon nu a precizat la care „forțe politice sănătoase” se referă.

Administrația prezidențială a refuzat să comenteze afirmațiile liderului PSRM.

Renato Usatîi, partidele unioniste și partenerii externi ai Moldovei nu au reacționat deocamdată la aceste acuzații.

***

Curtea Constituțională a anulat pe 27 aprilie hotărârile Parlamentului privind revocarea din funcția de judecător al Curții Constituționale a Domnicăi Manole și numirea altei persoane în funcția de magistrat al acestei instanțe. Decizia CC a fost anunțată de către Domnica Manole, președintele instanței.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: