Facebook/Igor Dodon

Dodon ia în calcul fuzionarea dintre PSRM și PCRM: „Suntem pregătiți să creăm o forță nouă”

Liderul Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon nu exclude posibilitatea fuzionării dintre formațiunea pe care o conduce și Partidul Comuniștilor (PCRM). În cadrul emisiunii „Interviul săptămânii” de la postul de televiziune „Primul în Moldova”, socialistul a declarat că decizia va fi luată până la sfîrșitul anului curent, pentru a putea iniția pregătirile pentru alegerile locale, planificate pentru anul 2023.

Întrebat de moderatoare dacă este posibilă fuzionarea dintre PSRM și PCRM într-un singur partid, Dodon a răspuns că inițiativa a fost discutată încă înainte de alegerile parlamentare, pentru care cele două formațiuni și-au unit forțele într-un bloc electoral.

„Dacă comuniștii vor lua această decizie și sunt pregătiți, suntem deschiși pentru discuții. Suntem pregătiți să creăm o forță unică, puternică și, dacă este nevoie, nouă. Însă decizia trebuie luată în acest an sau la începutul anului viitor, întrucât, în 2023, se vor desfășura alegeri locale și trebuie să ne pregătim. Dacă va exista un proiect politic nou, acesta trebuie „ridicat””, a răspuns liderul PSRM.

De asemenea, Igor Dodon a menționat că, până la sfârșitul acestui an, PSRM intenționează să desfășoare Congresul formațiunii, în cadrul căruia va fi aleasă o nouă conducere. Întrebat dacă va rămâne în fruntea partidului, Dodon a răspuns: „Eu am 46 de ani. Am dezvoltat partidul de la zero. Acest partid a devenit în 10 ani cea mai puternică formațiune din Moldova, care a învins la alegerile parlamentare, prezidențiale, locale, în UTA Găgăuzia. Desigur, trebuie să mergem în pas cu vremea, trebuie să venim cu unele schimbări, trebuie să devină o formațiune pro-Moldova. Desigur vor fi schimbări serioase la congresul PSRM. Dar voi face tot posibilul ca partidul care este acum în opoziție dar va reveni la guvernare să meargă înainte, eu voi fi alături de colegii mei”.

Precizăm că la alegerile parlamentare din 11 iulie, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a acumulat 27,17% din voturi. Cele două formațiuni au  decis să rămână unite și după scrutin și au format o singură fracțiune în Legislativ, cu 32 de mandate.

Pe 2 septembrie, în cadrul unei emisiuni televizate, liderul PCRM Vladimir Voronin a anunțat că este pregătit să cedeze conducerea partidului, însă va continua să îl susțină: „Este un termen lung în fruntea partidului. Nu sunt exemple în istoria partidelor comuniste, începând de la Lenin, Stalin și ceilalți. Nu e cazul. Nu mă compar cu astfel de figuri de nivel cosmic, însă e timpul”, a menționat Voronin.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: