facebook.com/dodon.igor

Dodon îl justifică pe Ciocoi : Probabil au fost intrepretate greșit unele declarații

Președintele Igor Dodon susține că declarația ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, privind faptul că armata Federației Ruse, care se afla în 1992 în regiunea transnistreană, a intervenit pentru a opri vărsarea de sânge ar fi fost interpretată greșit. Opinia șefului statului a fost enunțată în cadrul unei conferințe de presă din 10 februarie. 

„În tot ceea ce ține de ce s-a întâmplat pe Nistru la începutul anilor `90 și declarațiile domnului Ciocoi. Din câte am înțeles, dumnealui s-a referit la misiunea de pacificare. Probabil au fost intrepretate greșit unele declarații de-ale dumnealui”, a precizat Dodon.

Amintim că, săptămâna trecută, ministrul Afacerilor Interne și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că conflictul din 1992 de la Nistru „a fost provocat de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană” și a provocat victime umane. „Armata Federației Ruse, care se afla atunci în regiunea transnistreană, a intervenit pentru a opri vărsarea de sânge”, a declarat Ciocoi.

Declarația ministrului a provocat critici atât în rândul veteranilor de război, cât și a anumitor policieni. Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a solicitat demisia lui Ciocoi pe motiv de „trădare de patrie” și că acesta ar fi adus „o insultă gravă veteranilor războiului de la Nistru”. De asemenea, în fața Ministerului de Externe a avut loc o acțiune de protest la care au participat câteva zeci de veterani ai războiului de la Nistru.

Și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba, a criticat declarația ministrului Ciocoi. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, acesta a scris că „Aureliu Ciocoi a spus în fața presei o prostie care a insultat și a durut. În loc să-și ceară scuze, merge la altă instituție media și o mai repetă o dată, pe silabe”.

La rândul său, ministrul Ciocoi a precizat într-un interviu că au loc interpretări și distorsionări ale sensului celor spuse de el. Potrivit șefului diplomației moldovenești, nu s-a făcut o analiză profundă a ceea ce s-a întâmplat din 1990 până în 1992 iulie, când a fost semnat acordul de încetare a focului între președintele rus, Boris Elțin, și Mircea Snegur, președintele de atunci al Republicii Moldova.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Federația de Lupte din Republica Moldova

Bronz pentru Moldova la Campionatul European de lupte U20 din Italia

Luptătoarea din Republica Moldova, Gabriela Rudoi, a obținut medalia de bronz la Campionatul European Under 20 din Italia. Informația a fost comunicată pe 5 iulie de Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova. Potrivit instituției, în urmă cu câteva zile, și luptătorul de stil greco-roman Maxim Sarmanov a obținut bronzul pentru țara noastră, la același campionat.

Potrivit Comitetului, Gabriela Rudoi a concurat la categoria de 62 kg și le-a învins pe Marijana Sumski (Croația), Selma Nord (Suedia) și Nella Honkaniemi (Finlanda).

Federația de Lupte din Republica Moldova susține că Gabriela Rudoi a pierdut doar în fața reprezentantei Germaniei.

olympic.md

Recent, și luptătorul de stil greco-roman Maxim Sarmanov (55 kg) a obținut medalia de bronz la Campionatul European U20 din Italia. El i-a învins pe Peter Totok (Ungaria), Jakub Sedlak (Cehia) și Dragoș Draga (România).

olympic.md
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: