Андрей Мардарь / NewsMaker

Dodon propune 5 acțiuni pentru depășirea crizei politice. Apelul către Maia Sandu

Liderul Partidului Socialiștilor (PSRM) a venit cu o reacție la acțiunea organizată de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care se desfășoară în fața Curții Constituționale (CC). Igor Dodon a propus 5 acțiuni, care, în opinia lui, vor contribui la depășirea crizei politice.

Igor Dodon a menționat că startul crizei politice a venit imediat după alegerile prezidențiale:

„Partidele de dreapta și Maia Sandu personal au cerut în mod ultimativ demisia Guvernului Chicu, au refuzat orice dialog responsabil și au blocat încercarea majorității parlamentare de a numi un nou Guvern. Ca urmare a rigidității politice manifestate de Președinție, societatea și țara sunt dezbinate și lipsite de guvernare eficientă. Cu părere de rău, în jocurile politice s-au implicat și unii factori externi, și unii membri ai Curții Constituționale”.

Socialistul a făcut un apel către președinta țării Maia Sandu și a chemat la dialog. Acesta a propus cinci pași, care ar uma să contribuie de depășirea crizei politice:

„1. Inițierea de urgență a dialogului instituțional între Parlament și instituția prezidențială

2. Stabilirea de comun a datei alegerilor parlamentare anticipate, imediat după ce dinamica pandemiei va înregistra o diminuare sigură.

3. Adoptarea tuturor actelor necesare pentru asigurarea bunei desfășurări a alegerilor anticipate, inclusiv decizii privind asigurarea alocării mijloacelor financiare pentru alegeri.

4. Elaborarea foii de parcurs de gestionare a situației economice, sociale și pandemice din țara pe durata următoarelor luni până la alegerile parlamentare anticipate și până la formarea noului guvern ca rezultat al alegerilor.

5. Crearea unei comisii comune de reformă constituțională, cu asistența experților Consiliului Europei, care va analiza cauzele crizelor politice din ultimii ani și rolul Curții Constituționale începând cu anul 2013 în provocarea acestora, precum și măsurile care pot fi luate pentru a evita pe viitor asemenea situații compromițătoare în adresa Constituției”.

Amintim că circa 100 de persoane, membri și simpatizanți ai PAS, au venit în dimineața de 26 aprilie în fața Curții Constituționale (CC). Aceștia au declarat că vor să îl împiedice pe Boris Lupașcu, noul judecător al CC numit de majoritatea parlamentară formată de PSRM și Platforma „Pentru Moldova”, să intre în sediul instituției.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Apă potabilă gratuită în Aeroportul Chișinău: ce trebuie să cunoască pasagerii

Pasagerii Aeroportului Internațional Chișinău vor putea beneficia de apă potabilă gratuită. În incinta aerogării au fost instalate puncte de alimentare cu apă. Potrivit reprezentanților Aeroportului, pasagerii trebuie să aibă o sticlă reutilizabilă, pe care o pot umple în funcție de necesitate.

Punctele speciale cu apă potabilă gratuită au fost instalate pe 10 iulie. „Tot ce trebuie să faceți este să aveți o sticlă reutilizabilă și să o umpleți ori de câte ori simțiți nevoia. Așa, vă bucurați de confort și, în același timp, contribuiți la protejarea mediului înconjurător”, au comunicat reprezentanții aerogării.

Potrivit reprezentanților Aeroportului, locurile amenajate cu apă potabilă se află în următoarele zone:

– în fața Terminalului;

– lângă Porțile de îmbarcare;

– la „Sosiri”.

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului pe 28 martie 2023, după ce, în 2013, a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Maia Sandu l-a acuzat anterior pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, de „furtul” aeroportului prin „tranzacții mincinoase”. Ca urmare a acestei scheme, statul a pierdut venituri de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe parcursul a nouă ani, a susținut Maia Sandu.

În luna ianuarie 2025, reprezentanții Aeroportului Chișinău au anunțat demararea unui „proiect amplu de extindere a terminalului”. Se menționa că lucrările vor începe în primăvara anului curent și se vor finaliza în toamna 2025.

Începând cu 1 martie 2025, întreprinderea de stat Aeroportul Internațional Chișinău își gestionează de sine stătător cele trei restaurante din incinta aerogării. Până atunci, acestea erau gestionate de o companie. Cele trei restaurante făceau parte din licitațiile pentru închirierea spațiilor comerciale din zona Duty Free a aeroportului, care au fost organizate, dar au eșuat.

Pe 16 martie, directorul Agenției Proprietății Publice Roman Cojuhari a fost întrebat dacă duty-free-urile la fel o să fie administrate de către întreprinderea de stat. „Spre asta mergem. (…) Totul va fi bine, de aceea, nu au fost preluate toate spațiile odată. Întreprinderea să aibă timp să se pregătească. (…) În următoarele luni, aeroportul va anunța, vor fi preluate toate spațiile”, a declarat Cojuhari la TV8. La sfârșitul lunii aprilie, din zona Duty Free a aeroportului din Chișinău au fost scoase produsele și rafturile. Reprezentanții aerogării au explicat că acțiunea este parte „a unei etape importante în procesul de modernizare a infrastructurii aeroportuare” și au menționat că începând cu 1 mai vor prelua „gestionarea directă a spațiilor comerciale destinate segmentului Travel & Retail”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: