Dodon propune 5 acțiuni pentru depășirea crizei politice. Apelul către Maia Sandu
Full Article 2 minutes read

Dodon propune 5 acțiuni pentru depășirea crizei politice. Apelul către Maia Sandu

Liderul Partidului Socialiștilor (PSRM) a venit cu o reacție la acțiunea organizată de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care se desfășoară în fața Curții Constituționale (CC). Igor Dodon a propus 5 acțiuni, care, în opinia lui, vor contribui la depășirea crizei politice.

Igor Dodon a menționat că startul crizei politice a venit imediat după alegerile prezidențiale:

„Partidele de dreapta și Maia Sandu personal au cerut în mod ultimativ demisia Guvernului Chicu, au refuzat orice dialog responsabil și au blocat încercarea majorității parlamentare de a numi un nou Guvern. Ca urmare a rigidității politice manifestate de Președinție, societatea și țara sunt dezbinate și lipsite de guvernare eficientă. Cu părere de rău, în jocurile politice s-au implicat și unii factori externi, și unii membri ai Curții Constituționale”.

Socialistul a făcut un apel către președinta țării Maia Sandu și a chemat la dialog. Acesta a propus cinci pași, care ar uma să contribuie de depășirea crizei politice:

„1. Inițierea de urgență a dialogului instituțional între Parlament și instituția prezidențială

2. Stabilirea de comun a datei alegerilor parlamentare anticipate, imediat după ce dinamica pandemiei va înregistra o diminuare sigură.

3. Adoptarea tuturor actelor necesare pentru asigurarea bunei desfășurări a alegerilor anticipate, inclusiv decizii privind asigurarea alocării mijloacelor financiare pentru alegeri.

4. Elaborarea foii de parcurs de gestionare a situației economice, sociale și pandemice din țara pe durata următoarelor luni până la alegerile parlamentare anticipate și până la formarea noului guvern ca rezultat al alegerilor.

5. Crearea unei comisii comune de reformă constituțională, cu asistența experților Consiliului Europei, care va analiza cauzele crizelor politice din ultimii ani și rolul Curții Constituționale începând cu anul 2013 în provocarea acestora, precum și măsurile care pot fi luate pentru a evita pe viitor asemenea situații compromițătoare în adresa Constituției”.

Amintim că circa 100 de persoane, membri și simpatizanți ai PAS, au venit în dimineața de 26 aprilie în fața Curții Constituționale (CC). Aceștia au declarat că vor să îl împiedice pe Boris Lupașcu, noul judecător al CC numit de majoritatea parlamentară formată de PSRM și Platforma „Pentru Moldova”, să intre în sediul instituției.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: