Membrii și simpatizanții PAS s-au adunat în fața Curții Constituționale (LIVE NM)
Full Article 2 minutes read

Membrii și simpatizanții PAS s-au adunat în fața Curții Constituționale (LIVE NM)

Circa 100 de persoane, membri și simpatizanți ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), s-au adunat în fața Curții Constituționale (CC), pentru a apăra „ordinea constituțională” și legea supremă a statului. Acțiunea a început la ora 8:00. 

Printre persoanele care au venit la CC se numără președintele interimar al PAS Igor Grosu, deputații Sergiu Litvinenco și Oazu Nantoi, dar și susținători ai formațiunii.

„Ei sunt stupefiați că CC nu s-a lăsat antrenată în jocuri politice și nu a executat comenzi venite de la Dodon și au decis să demită un judecător al Curții, ceea ce este anticonstituțional. Noi apărăm instituția de încercarea lor de a da o lovitură de stat, practic, prin ce au încercat să facă vineri”, a declarat Litvinenco.

La rândul său, deputatul Oazu Nantoi a menționat: „Mafia opune rezistență. Ce se întâmplă în parlament încă de anul trecut, când au fost adoptate niște legi pentru ca Dodon să reușească să le promulge, sunt niște atacuri la statalitatea Republicii Moldova”.

Parlamentarii PAS au menționat că vor veni în fața CC și în zilele de marți și miercuri.

Manifestanții susțin că au venit pentru a-l împiedica pe Boris Lupașcu, noul judecător numit de parlament, să intre în sediul instituției, întrucât decizia nu ar corespunde legii. La fața locului sunt și câteva zeci de polițiști.

Membrii și simpatizanții PAS s-au adunat în fața Curții Constituționale (LIVE NM)

Андрей Мардарь/NewsMaker

Membrii și simpatizanții PAS s-au adunat în fața Curții Constituționale (LIVE NM) Membrii și simpatizanții PAS s-au adunat în fața Curții Constituționale (LIVE NM)

Amintim că, vineri, 23 aprilie, 53 de deputați ai PSRM și Platformei „Pentru Moldova” au votat pentru retragerea hotărârii parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională. În aceeași zi, legislativul a aprobat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al CC.

În seara zilei de 23 aprilie, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate și a solicitat Procuraturii Generale să investigheze acțiunile din parlament sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat. La câteva ore distanță, CC a emis un comunicat în care a informat că Înalta Curtea a suspendat cele două hotărâri ale parlamentului, care vizează revocarea din funcție a Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu.

Ulterior, deputații PAS Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc au depus o sesizare la Procuratura Generală în legătură cu deciziile pe care le-a luat parlamentul în raport cu Curtea Constituțională. Aceștia solicită începerea urmării penale pe faptul uzurpării puterii în stat.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: