Consiliul Audiovizualului (CA) a respins cu unanimitate de voturi constestațiile depuse de liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, cu privire la activitatea postului public de televiziune Moldova 1 în ziua celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Politicianul susține că, în pofida legii, care interzice acest lucru, Moldova 1 ar fi admis agitație electorală în ziua scrutinului, prin difuzarea a două interviuri cu interpreți străini.
Potrivit unui comunicat al CA, Igor Dodon a depus contestații cu privire la faptul că, în data de 3 noiembrie, când a avut loc turul II al alegerilor prezidențiale, Moldova 1 a difuzat două interviuri cu, interpreții Liova B1-2 și Laima Vaikule, care ar fi desiminat mesaje electorale și ar fi promovat un anumit candidat electoral. Petentul susține că prin aceste conținuturi postul public de televiziune ar fi admis, contrar legii, agitația electorală în ziua alegerilor și, astfel, ar fi influențat rezultatul final al scrutinului în favoarea unuia dintre candidați.
Membrii Consiliului Audiovizualului au examinat contestațiile politicianului în cadrul ședinței din 8 noiembrie.
„În urma examinării materialelor audiovizuale invocate, s-a reținut abordarea subiectelor referitor la mersul procesului electoral, rezultatele referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024, experiența Letoniei în cadrul Uniunii Europene. Controlul CA nu a identificat anumite declarații sau acțiuni ale participanților care ar cădea sub incidența noțiunii de agitație electorală, prevăzută la art. 1 din Codul electoral (agitație electorală – apeluri, declaraţii, precum şi acţiuni de difuzare a informaţiei care au scopul de a-i determina pe alegători să îşi dea votul pentru unii sau pentru alţi concurenţi electorali sau pentru una dintre opţiunile la referendum).
Totodată, analizând programele electorale ale ambilor candidați la funcția de Președinte al Republicii Moldova, poate fi observat faptul că atât Maia Sandu, cât și Alexandr Stoianoglo pledează la nivelul acestora pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Respectiv, nu a putut fi luat în considerare argumentul contestatarului de promovare a unui candidat anume prin difuzarea interviurilor menționate în petiții”, se arată în comunicat.
Astfel, contestațiile au fost respinse cu unanimitate de voturi.
Decizia CA poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de trei zile.
Precizăm că, în urma turului II al scrutinului prezidențial, Maia Sandu, care a concurat pentru un nou mandat de președinte, a obținut victoria. Șefa statului a obținut 55,35% din sufragii, în timp ce Alexandr Stoianoglo, contracandidatul său, susținut de PSRM – 44,65%.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!