Igor Dodon

Dodon s-a plâns la CtEDO pe încălcarea drepturilor la un proces echitabil și a cerut să i se facă dreptate: „Nu poate fi un motiv de mândrie”

Fostul președinte al țării Igor Dodon, învinuit inclusiv de îmbogățire ilicită, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, s-a plâns la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) că i-ar fi fost încălcate drepturile la un proces echitabil. Socialistul confirmă că Curtea de Strasbourg i-a solicitat Guvernului opinia pe cazul Dodon versus Moldova. Politicianul susține că nu pretinde la nicio „satisfacție materială”, dar așteaptă să vadă cum vor acționat și comenta autoritățile cazul.

„Suspectând încălcarea drepturilor omului în cazul meu, CtEDO a comunicat Guvernului cauza Dodon contra Moldovei și a formulat întrebări concrete față de guvernare în ceea ce privește încălcarea dreptului la un proces echitabil și dreptului la o instanță de judecată bazată pe lege, precum și încălcarea dreptului la libera circulație. Eu nu pretind la careva satisfacții materiale. Pentru mine este importantă constatarea încălcărilor drepturilor omului și faptul că aceste constatări vin de la o jurisdicție internațională cu adevărat notorie”, a scris Igor Dodon.

Fostul președinte al țării susține că a decis să se adrese la CtEDO pentru a-și face dreptate „la insistențele” avocaților săi. Acum, el spune că vrea să vadă „cum vor evolua lucrurile, dar și cum vor acționa și comenta autoritățile cazul”.

„Sper să nu-și acopere iar ilegalitățile cu sloganuri sterile privind războiul hibrid, și integrarea europeana. Or, integrarea europeană nu poate fi folosită de nici un partid politic aflat la putere ca slogan politic și paravan pentru acoperirea abuzurilor, limitarea drepturilor omului și nimicirea oponenților politici”, a mai scris Dodon.

***

Igor Dodon figurează într-un dosar penal în care este învinuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Asta după ce în mai 2020 deputatul Iurie Reniță a publicat un video în care se vede cum Igor Dodon primește o pungă neagră de la fostul politician Vlad Plahotniuc.

Pe 27 iunie, Procuratura Generală a anunțat că fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon s-a ales cu încă un dosar. Acestuia i-a fost înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Fostul șef de stat pledează nevinovat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: