Андрей Мардарь / NewsMaker

Dodon, supărat că Facebook ar îngrădi libertatea de exprimare: „Erau șterse like-urile de pe conturile mele”

Președintele PSRM, Igor Dodon, susține că rețelele sociale s-au transformat într-un instrument de dirijare a opiniei publice. În cadrul ediției din 5 februarie a platformei online „Președintele răspunde”, socialistul a declarat că acest instrument se află în mâinile unor anumite forțe, care își permit să cenzureze pe unii și să-i favorizeze pe alții.

Igor Dodon s-a plâns că anumite pagini de Facebook ale activiștilor PSRM au fost șterse. Mai mult, potrivit acestuia, erau șterse aprecieri de la postările sale.

„Am avut diferite situații legate de conturile pe rețelele de socializare. Am avut sute de cazuri când au fost blocate conturile de Facebook ale activiștilor și simpatizanților PSRM. Vă amintiți ce s-a întâmplat în SUA când a fost blocat contul fostului președinte? Rețelele sociale s-au transformat într-un instrument de influențare a opiniei publice și acest instrument se află în mâinile unor forțe anume”, a relatat Dodon.

Liderul PSRM a mai spus că rețelele de socializare sunt un instrument unde sunt oferite condiții inegale.

„Din păcate, acest lucru nu poate fi controlat. Am fost în situații când erau șterse like-urile de pe conturile mele. Am văzut cum pe oponenții noștri îi ridicau în rating, iar pe membrii noștri invers”, a declarat Dodon în cadrul emisiunii de vineri.

Potrivit liderului PSRM, acest fenomen este foarte periculos și reprezintă un atac direct asupra libertății de exprimare.

„Tot mai mult vedem că libertatea de exprimare lipsește pe rețelele de socializare. Credeți-mă, oamenii vor reveni la discuția directă sau la ziare. Ceea ce se întâmplă acum pe rețelele sociale este foarte periculos. Înțeleg unele țări care au început să reglementeze funcționarea acestor rețele. În cazul Moldovei cred că acest lucru nu este posibil, dar devine periculos”, a spus președintele PSRM.

Igor Dodon a mai declarat că oponenții săi la alegerile prezidențiale au investit 10 milioane de euro în rețelele de socializare, fără a declara aceste cheltuieli, așa cum prevede legea. Acesta nu a menționat însă la care dintre partide se referă.

„Noi putem demonstra acest lucru. Banii nu au fost achitați din ”Fondul electoral”, dar prin diverse ONG-uri și proiecte. Pe noi de blocau și acest lucru a avut o influență asupra rezultatelor alegerilor. Așa va fi în continuare. Acest lucru nu se încadrează în normele unui stat de drept”, a conchis liderul PSRM.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: