Dodon a anunțat că guvernul așteaptă donații pentru agricultori: „Sper foarte mult că prietenii noștri vor veni cu un suport”
Full Article 2 minutes read

Dodon a anunțat că guvernul așteaptă donații pentru agricultori: „Sper foarte mult că prietenii noștri vor veni cu un suport”

Ministerul Finanțelor a deschis un cont special pentru a colecta donații în susținerea agricultorilor. Anunțul a fost făcut de către președintele Igor Dodon, după ședința trilaterală cu premierul Ion Chicu și speakerul parlamentului Zinaida Grecianîi, din 28 septembrie. Dodon a precizat că a solicitat suport financiar de la președintele Turciei și urmează să aibă o discuție similară și cu conducerea Federației Ruse.

Președintele Igor Dodon a dat asigurări că întreprinderile din țară dispun de suficient material semincier.

„Pentru prima grupă, acele 200 000 de hectare, agricultorii care și-au pierdut recolta au primit 300 mln de lei. Practic acum se fac ultimele achitări, dar banii au fost transferați. Sperăm foarte mult că odată cu ploile care au avut loc în ultimele zile și vor avea loc și pe parcursul săptămânii curente vor avea loc și pregătirile terenurilor pentru semănatul de toamnă”, a declarat șeful statului.

Președintele țării a anunțat că a fost deschis un cont de donații în susținerea agricultorilor. Igor Dodon a menționat că a solicitat un suport din partea Turciei și va face același lucru și din partea Rusiei.

„Am deschis un cont special al Ministerului Finanțelor și ne-am adresat către partenerii de dezvoltare pentru a primi surse financiare, suport pentru ajutor agricultorilor. Vineri am avut o discuție telefonică cu dl Erdogan, președintele Turciei și ne-am adresat să vină un suport și din partea lor, sperăm să fie o decizie pozitivă în următoarele zile. De asemenea, în curând, voi avea discuții și cu conducerea Fed. Ruse la același subiect. Sper foarte mult că partenerii, prietenii noștri, vor veni cu un suport, ca noi să ajutăm agricultorii”, a conchis Dodon.

Amintim că, pe 27 iulie, premierul Ion Chicu a declarat că prejudiciul provocat de secetă pentru semănăturile cu grâu depășește 700 de milioane de lei, iar pentru orz și rapiță – câte o sută de milioane de lei. Pentru compensarea parțială a pierderilor suferite de agricultori în urma secetei și grindinei, guvernul alocă, la această etapă, 350 de milioane de lei.

Ulterior, agricultori au organizat câteva proteste, iar partidele de opoziție au solicitat convocarea de urgență a ședinței parlamentului și examinarea acestui subiect.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: