Doi ani de când Moldova a obținut statutul de țară candidat pentru aderare la UE. Maia Sandu: „Ani de muncă intensă” VIDEO
Full Article 2 minutes read

Doi ani de când Moldova a obținut statutul de țară candidat pentru aderare la UE. Maia Sandu: „Ani de muncă intensă” VIDEO

Astăzi se împlinesc doi ani de când Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, alături de Ucraina. „Doi ani de muncă intensă pentru a putea lansa negocierile de aderare”, a comunicat șefa statului Maia Sandu. Iar viceprim-ministra pentru integrare europeană Cristina Gherasimov, desemnată negociator-șef din partea Republicii Moldova, a spus că se pregătește de prima conferință interguvernamentală. „După care urmează screening-ul bilateral, deschiderea și închiderea capitolelor de negociere, semnarea și ratificarea Acordului de aderare la Uniunea Europeană”, a menționat Gherasimov. 

Președinta Maia Sandu a scris pe o rețea de socializare că „azi marcăm doi ani de la obținerea statutului de țară candidată pentru aderare la UE – doi ani de muncă intensă pentru a putea lansa negocierile de aderare”. „În fiecare zi lucrăm pentru obiectivul nostru național – cel de a pregăti Republica Moldova pentru aderare până în 2030”, a adăugat șefa statului, atașând și imagini video.

În imaginile publicate de președintă, viceprim-ministra pentru integrare europeană Cristina Gherasimov a spus că „mai avem multă muncă de făcut și pași importanți de parcurs. „Ne pregătim de prima conferință interguvernamentală. După care urmează screening-ul bilateral, deschiderea și închiderea capitolelor de negociere, semnarea și ratificarea Acordului de aderare la Uniunea Europeană. Mergem cu încredere pe drumul nostru european”, a comunicat Gherasimov.


Republica Moldova și Ucraina sunt țări-candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană din iunie 2022. Țara noastră a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la UE, alături de Ucraina, pe 23 iunie 2022. În decembrie 2023, Consiliul European, format din liderii statelor-membre UE, a decis începerea negocierilor de aderare cu cele două țări. Pe 14 iunie curent, vicepremierul pentru integrare europeană Cristina Gherasimov a anunțat că Republica Moldova și Ucraina vor începe oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană pe 25 iunie. Atunci vor avea loc primele conferințe interguvernamentale cu cele două țări, care marchează deschiderea negocierilor de aderare. Detalii AICI. Pe 21 iunie curent, președinta Maia Sandu a semnat un decret prin care sunt inițiate negocierile de aderare la Uniunea Europeană și este desemnată Cristina Gherasimov, viceprim-ministră pentru Integrare Europeană, în calitate de negociator-șef din partea Republicii Moldova. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: