Doi cetățeni ai Moldovei și doi ai Rusiei, acuzați de trădare de patrie și spionaj în interesul Moscovei. Dosarul – trimis în instanță
Full Article 3 minutes read

Doi cetățeni ai Moldovei și doi ai Rusiei, acuzați de trădare de patrie și spionaj în interesul Moscovei. Dosarul – trimis în instanță

Doi cetățeni ai Federației Ruse și doi cetățeni ai Republicii Moldova sunt acuzați de trădare de patrie și spionaj în interesul Moscovei. Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață anunță că a finalizat și expediat în judecată dosarul de învinuire, deschis în privința grupului antrenat pentru a destabiliza situația în Repubblica Moldova. 

Potrivit SIS, începând cu anul 2020, cetățeni ai Federației Ruse – Iurie G și Vadim I – sub comanda FSB-ului rusesc, au identificat și recrutat cetățeni din Moldova, astfel construind o rețea de agentură pe teritoriul țării noastre. Activitatea acestora a fost orientată, spune Musteață,  spre influențarea proceselor socio-politice din Moldova în interesul Federației Ruse. Totodată, printre scopurile rețelei de agentură se regăseau menținerea dependenței Chișinăului față de Moscova, dar și realizarea mai multor acțiuni în vederea „modelării” opiniei publice.

În cei 2 ani, grupul de agentură ar fi colectat date și informații cu caracter social-politic, în special despre intențiile și planurile legislative, informații compromițătoare în privința liderilor și actorilor  politici de la Chișinău și au organizat proiecte informaționale tenebre, precum campanii în mediul virtual, prin intermediul mai multor rețele de socializare, cu accent pe Telegram – aceasta fiind, potrivit șefului SIS, platforma pe care se distribuie cele mai multe informații false.

„După 24 februarie 2022, grupul a comis infracțiuni sub drapel străin și a recrutat cetățeni moldoveni în scopul participării sau provocării în acte violente. În proces a fost documentată și crearea canalelor de transfer a mijloacelor financiare din Federația Rusă către Moldova, în scopul finanțării operațiunilor subversive contra interesului și securității statului. În acest sens, unul din agenții recrutați avea sarcina dea identifica și a menține astfel de canale, de a acorda suport logistic conex, dar și de a recruta alți cetățeni ai Republicii Moldova”, a anunțat Alexandru Musteață.

Șeful SIS anunță că doar în 2021, prin intermediul canalelor tenebre, cum ar fi criptovaluta, În Moldova, din Rusia, au ajuns circa 500 mii dolari –  bani utilizați în implementarea activităților ilegale pe teritoriul Republicii Moldova.

Un cetățean din Republica Moldova, recrutat de Moscova în 2021, a fost plasat în arest. Acesta este acuzat de trădare de patrie și escrocherie în proporții deosebit de mari. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă între 12 și 20 de ani de închisoare. Șeful SIS susține că urmărirea penală continuă. Alte trei persoane, un cetățean al Moldovei, care este dat în căutare, și doi ai Federației Ruse – se află sub învinuire.

Precizăm că NM a solicitat un comentariu din partea Amabasadei Rusiei la Chișinău. Până la publicarea subiectului, însă, nu am primit un răspuns la solicitarea expediată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: