MAI

Doi fermieri s-au întâlnit cu Voicu. Au cerut să fie scutiți de plata amenzilor

Ministrul interimar de Interne, Pavel Voicu, a avut, pe 1 februarie 2021, o întrevedere cu reprezentanții grupului de agricultori, care au organizat și desfășurat proteste pe parcursul anului 2020, atât în orașul Chișinău, cât și pe traseele naționale. Fermierii au cerut ca sancțiunile aplicate protestatarilor să fie revăzute, pe motiv că aceștia nu au bani ca să le plătească. 

În cadrul discuțiilor au fost prezenți conducerea IGP și SPIA și reprezentanții agricultorilor, organizatori ai manifestațiilor,  Ion Plămădeală și Sergiu Ștefanco.

Ministrul interimar al afacerilor interne Pavel Voicu susține că poliția a fost obligată să intervină și să documenteze cazurile în care participanții la proteste au încălcat legislația Republicii Moldova, iar organizatorii nu au respectat declarația prealabilă.

La rândul lor, reprezentanții grupului de agricultori au menționat că scopul acestor acțiuni a fost să se facă auziți și să transmită mesaje autorităților statului despre problemele cu care se confruntă. Potrivit comunicatului publicat de serviciul de presă al MAI, fermierii au recunoscut că, la proteste, organizatorii nu reușesc mereu să dirijeze cu grupurile de oameni, iar unii, nemulțumiți, admit unele abateri.

Mai mult, fermierii susțin că oamenii citați de poliție nu au posibilitatea să achite amenzi și au solicitat ca aceste procese verbale să fie revăzute, inclusiv examinată posibilitatea de a aplica sancțiuni minime, cu condiția că pe viitor nu se vor admite abateri de acest fel.

Pavel Voicu a solicitat conducerii IGP revederea procedurilor de documentare contravențională a acestor cazuri și stabilirea unei comunicări transparente în acest proces. Totodată, ministrul interimar a subliniat că este exclusă implicarea factorilor externi și acestea trebuie să ajungă la o finalitate legală, iar cei implicați trebuie trași la răspundere.

Ședința a fost organizată în urma solicitării agricultorilor, care au venit săptămâna trecută la sediul MAI, pentru a-și manifesta dezacordul cu sancțiunile aplicate de poliție.

***

Protestele agricultorilor au început încă vara, însă s-au intensificat pe parcursul lunii decembrie, când aceștia și-au adus tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale, iar ulterior, în fața parlamentului. Ciocniri violente s-au produs pe 16 decembrie în fața clădirii parlamentului. Mai mulți agricultori au urcat cu tractoarele pe scările din fața legislativului. Polițiștii au recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea.

Fermierii susțin că ajutorul oferit de guvern în contextul secetei din acest an este insuficient. Ei au cerut compensații de 3000 de lei per hectar și s-au pronunțat împotriva inițiativei anterioare a guvernului de a majora cota TVA de la 8 la 12%. Manifestanții au avut, însă, și revendicări politice. Aceștia au solicitat demiterea guvernului Chicu, lucru care s-a și întâmplat pe 24 decembrie.

Cu toate acestea, fostul președinte Igor Dodon a precizat că decizia nu a avut legătură cu protestele. PSRM a acuzat că în spatele protestelor inițiate de agricultori ar fi PAS și Maia Sandu, declarații negate de către aceștia, dar și de către fermieri.

Pe 30 decembrie, agricultorii și-au retras tehnica agricolă din centrul capitalei.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Gala Absolvenților UTM 2025: maib susține și premiază generația viitorului

Maib, liderul sectorului bancar din Republica Moldova, a susținut unul dintre cele mai importante evenimente academice, Gala Absolvenților UTM 2025. Evenimentul, desfășurat la Arena Chișinău, a adunat aproape 2 mii de tineri absolvenți, profesori, părinți și invitați speciali, pentru a celebra o nouă generație de ingineri și specialiști gata să contribuie activ la dezvoltarea Moldovei.

Sprijinul acordat de maib reconfirmă angajamentul băncii față de educație, inovație și parteneriate sustenabile care apropie mediul academic de realitățile și cerințele pieței muncii.

Giorgi Shagidze, Președintele maib:

„Credem în tineri, în potențialul lor și în rolul esențial pe care îl joacă educația în transformarea viitorului Republicii Moldova. Gala Absolvenților UTM nu este doar o festivitate, este o investiție în oameni, visuri mari și progres. Ne bucurăm să fim parte din acest moment de referință pentru viitorii specialiști ai țării.”

În cadrul galei, maib a oferit cinci burse unice, fiecare în valoare de 15.000 de lei, acordate studentelor UTM din domeniile IT și STEM, care au demonstrat excelență academică și implicare activă în activități extracurriculare și de voluntariat. Prin cea de-a doua ediție a programului „You drive IT”, maib susține egalitatea de șanse și încurajează performanța feminină în domeniile tehnice. 

Parteneriatul dintre maib și Universitatea Tehnică a Moldovei este unul strategic, construit pe valori comune precum excelența, inovația și formarea profesională de calitate. De-a lungul anilor, această colaborare se manifestă prin proiecte educaționale, stagii de practică, burse pentru studenți și susținerea evenimentelor care încurajează performanța și spiritul antreprenorial.

Viorel Bostan, rector UTM: „Este un eveniment despre absolvenți, despre reușite, visuri și pași siguri către viitor. Îi privesc cu mândrie și încredere, pentru că știu că sunt generația care va construi o Moldovă mai inteligentă, mai curajoasă, mai vizionară.”

Gala Absolvenților UTM 2025 a oferit o platformă valoroasă de recunoaștere a eforturilor tinerilor, dar și de apropiere între mediul academic și cel economic. Maib continuă să investească în inițiative care contribuie la dezvoltarea viitorilor specialiști și la construirea unei economii bazate pe cunoaștere și inovație.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: