Doi pensionari din Transnistria, condamnați la trei ani de închisoare, pentru că l-au insultat pe Krasnoselski
Full Article 3 minutes read

Doi pensionari din Transnistria, condamnați la trei ani de închisoare, pentru că l-au insultat pe Krasnoselski

Pensionara Tatiana Belova, locuitoare a Transnistriei, a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru că l-ar fi insultat public pe liderul local, Vadim Krasnoselski. Împreună cu aceasta a fost condamnat și soțul femeii, Serghei Mirovici. Anunțul a fost făcut de către secretatul Partidului Comuniștilor din regiunea transnistreană, Nadejda Bondarenko. Despre reținerea Tatianei Belova, NM a scris pentru prima oară în septembrie 2019. 

Dosarul

La începutul lui septembrie 2019, NM a scris despre cazul privind pensionara Tatiana Belova, locuitoare a satului Cioburciu, din raionul Slobozia. Din diferite surse, NM a aflat că, la începutul lui august 2019, aceasta a fost arestată, fiind suspectată de „insultarea publică a președintelui”.

După cum a aflat NM, femeia a fost arestată împreună cu concubinul său, pe nume Serghei. Localnicii au povestit că după Belova și partenerul său de viață au venit circa 10 persoane. După asta, nimeni dintre săteni nu i-a mai văzut pe cei doi pensionari. În casa lor așa și a rămas aprinsă lumina. Presa locală nu a scris nimic despre cele întâmplate.

În aceeași lună, NM a expediat mai multe demersuri către Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării, Comitetul de urmărire penală și procurorului Transnistriei, pentru a afla despre soarta femeii și detalii despre dosarul său: de ce este în continuare reținută, unde este deținută, ce pedeapsă riscă, au mai existat și anterior astfel de precedente și cum anume, potrivit acuzării, l-a insultat aceasta pe liderul transnistrean. Autoritățile locale au refuzat să ofere vreun comentariu și au explicat această decizie prin faptul că nu consideră că NM este presă. 

Cu toate acestea, formularea refuzului a sugerat că există, totuși, un dosar pe numele Tatianei Belov. Unde anume se afla pensionara și soțul său, în ce stare erau și la ce etapă era dosarul care îi privea – nu am reușit să aflăm.

Ce am aflat după jumătate de an

Din postarea publicată pe Facebook de către secretarul Partidului Comuniștilor din Transnistria, Nadejda Bondarenko, Tatiana Belov (născută în 1961) a fost condamnată la 3 ani de închisoare. Concubinul pensionarei, este deținut în Penitenciarul nr.1 din satul Glinoe, iar Belova – în Penitenciarul nr. 3, din Tiraspol.

Bondarenko a confirmat că pe parcursul examinării dosarului nu a fost făcut publică nicio informație despre ședințele de judecată, nici măcar data acestora. De asemenea, ea a remarcat că în dosar nu au fost precizate „insultele” pentru care au fost judecați pensionarii.

„În satul Cioburciu, Tatiana Ivanovna și Serghei Vladimirovici nu au fost implicați în nicio infracțiune. Și, desigur, nu au insultat pe nimeni. În același timp, din acuzare reiese că pe acest cuplu în vârstă s-a supărat nu numai președintele, dar și o serie de oficiali, inclusiv generalul MAI, (Roman) Șemetiuc, ministrul de Interne (Ruslan) Movu, deputatul (Igor) Bugu, deputatul (Andrei) Safonov”, a scris Bondarenko.

Bondarenko a anunțat că, pe 4 martie, a reușit să se întâlnească cu Serghei Mirovici. Potrivit acesteia, bărbatul i-a povestit că soția sa suferă de o afecțiune cardiacă gravă, iar starea sa de sănătate este îngrijorătoare. Bondarenko susține că soții nu s-au văzut din momentul reținerii, în august 2019.

Precizăm că noul articol din Codul Penal al Transnistriei nu prevede, în mod obligatoriu, sentință cu închisoarea în cazurile de insultă publică.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: