Tudor Mardei / NewsMaker

Donald Tusk, mesaj în limba română în Parlamentul de la Chișinău: Veți putea conta întotdeauna pe Polonia (VIDEO)

Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, care se află într-o vizită la Chișinău, a ținut un discurs în Parlament. Acesta a vorbit despre Uniunea Europeană, accentuând că își dorește ca Republica Moldova, țară-candidată la aderarea în UE, să avanseze rapid în procesul de integrare. Totodată, Donald Tusk a transmis moldovenilor un mesaj în limba română, în care a accentuat că atât el personal, cât și Polonia sunt gata să ajute Republica Moldova în drumul său spre UE. 

În Parlament a avut loc o ședință festivă consacrată vizitei oficiale a premierului Poloniei, Donald Tusk, la Chișinău.

La eveniment au participat, printre alții, președintele Parlamentului Igor Grosu, vicepreședinta legislativului Doina Gherman, deputați PAS și miniștri. Deputații din opoziție nu au fost prezenți.

În cadrul ședinței festive, premierul polonez a ținut un discurs.

Donald Tusk și-a început alocuțiunea subliniind relația de prietenie dintre Polonia și Republica Moldova. Acesta a remarcat și faptul că cele două țări sunt legate de interese comune atât economice, cât și strategice.

Donald Tusk a vorbit, de asemenea, despre Uniunea Europeană în contextul în care Republica Moldova este țară-candidată la aderarea la UE. Folosind exemplul Poloniei, oficialul a relatat despre oportunitățile de dezvoltare și standardele înalte pe care le oferă blocul comunitar.

Fiecare dintre voi care a fost în Polonia, a avut prilejul să compare cum a arătat odinioară, cum arată astăzi, cu siguranță, poate să repete acest lucru aici, în Republica Moldova”, a menționat acesta.

Șeful Guvernului de la Varșovia a spus că decizia de aderare a Republicii Moldova la UE trebuie să aparțină poporului, nu liderilor țării. Astfel, el a sugerat că referendumul privind integrarea europeană, care va avea loc pe 20 octombrie, va fi o metodă bună prin care cetățenii vor putea să-și exprime această decizie.

Donald Tusk a subliniat că își dorește ca procesul de aderare al țării noastre la UE să se accelereze, iar acest lucru va fi sarcina sa cât timp Polonia va deține președinția rotativă a Consiliului UE, începând cu anul viitor.

Țin foarte mult să accelerez acest proces de accesiune cu dvs. și să facem acest final real. Dacă doriți acest lucru, dacă așa decideți, voi face tot posibilul ca Europa, în mod eficient și eficace, să vă sprijine fără să pună niște obstacole, bariere, ci real să vă sprijine pe acest drum”, a declarat acesta.

La final, prim-ministrul Tusk a transmis cetățenilor Republicii Moldova un mesaj și în limba română.

Prieteni, puterea voastră constă în determinarea și consecvența voastră pe drumul către Europa și în marea autoritate de care se bucură președinta voastră, Maia Sandu, pe întregul continent. Lucrăm împreună cu dumneaei și sunt foarte conștient de respectul și stima pe care le inspiră liderilor din întreaga lume. Ați dat dovadă de răbdare, perseverență și responsabilitate extraordinară ca națiune greu încercată de istorie și geografie. Ați trecut prin încercări foarte dificile, dar, pas cu pas, construiți un stat modern cu o consecvență admirabilă. Haideți să folosim acest timp împreună! Voi fi la dispoziția voastră. Veți putea conta întotdeauna pe Polonia doar dacă vă veți exprima dorința de a continua acest proces istoric de construire a unei Moldove independente și integrate într-o Europă unită”, a declarat Donal Tusk.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Oana Țoiu, despre explicații pentru interdicția primarului de Chișinău: „România nu este datoare dl. Ceban”

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România „nu este datoare” să ofere explicații primarului de Chișinău, Ion Ceban, cu privire la interdicția acestuia de a intra pe teritoriul țării, întrucât nu este cetățean român. Oficiala a menționat că edilul va primi totuși un răspuns de la instituția abilitată, în acest caz fiind vorba de Serviciul Român de Informații. Precizările au fost făcute în cadrul emisiuni din 19 iulie, la Antena 3 CNN.

România nu este datoare domnului Ceban, pentru că domnul Ceban nu este un cetăţean român, e improbabil că va putea vreodată fi, nu este un cetăţean al Uniunii Europene şi este dreptul nostru de a acorda sau nu acces pe teritoriul nostru. România, ca orice altă ţară membră şi a spaţiului Schengen şi a Uniunii Europene, poate interzice accesul pe teritoriul său tuturor persoanelor despre care consideră că poate să reprezinte un risc pentru siguranţa naţională sau pentru ordinea publică. Este dreptul României, este dreptul Uniunii Europeane, nu a fost contestat de niciun alt stat membru în acest moment. Odată cu interdicţia accesului domnului Ceban şi altor doi cetăţeni moldoveni pe teritoriul României, este o interdicţie care se extinde la întreg spaţiul Schengen”, a declarat Oana Țoiu, potrivit Digi24.

Întrebată de ce Ion Ceban este considerat un pericol de către România, ministra a spus: „Este o întrebare pe care şi domnul Ceban a pus-o într-o adresă oficială. Va primi sigur răspuns de la instituţiile abilitate, în acest caz Serviciul Român de Informaţii, însă să fie foarte clar, nici nu există vreo datorie a României de a da toate detaliile pe care le deţine şi cred că este ceva lesne de înţeles pentru toată lumea, că atunci când vorbim de un potenţial pericol, vorbim şi de rezerva pe care instituţiiile o au în a transparentiza toate informaţiile pe care le deţin”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 

În aceiași zi, Ion Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme. „Vreau dovada că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”, a spus el.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: