„Donează un computer pentru sistemul de educație”. MECC lansează o campanie și începe raționalizarea universităților
Full Article 3 minutes read

„Donează un computer pentru sistemul de educație”. MECC lansează o campanie și începe raționalizarea universităților

Ministerul Educației Culturii și Cercetării a început procesul de raționalizare a rețelei de universități din țară. Anunțul a fost făcut de către ministrul Educației, Culturii și Cercetării în cadrul unui briefing. Potrivit ministrului, acest lucru va duce la eficientizarea administrării universităților prin fuziuni și trecerea la alt sistem de finanțare, unul transparent, per student. De asemenea, Igor Șarov a anunțat lansarea campaniei: „Donează un computer pentru sistemul de educație”.

„Este un fapt cunoscut că avem prea puțini studenți și prea multe universități publice. Mai mulți experți au afirmat că resursele principale trebuie concentrate în universități puternice, fără a fi risipite”, a argumentat Șarov.

La prima etapă a procesului de fuziune se propune absorbția Institutului de Relații Internaționale din Moldova (IRIM) și a Universității de Stat „Dimitrie Cantemir” de către Universitatea de Stat din Moldova (USM).

„Acest proces nu va închide programe de studii, ci va asigura ca banii să fie utilizați pentru educație, dar nu pentru procese administrative”, a declarat Igor Șarov.

Prin noul mecanism de finanțare promovat, alături de numărul de studenți din comanda de stat, se iau în considerare coeficienții de ajustare la programul de studii și criterii care definesc performanța instituțiilor. Alocațiile bugetare se vor oferi pentru predare și învățare în funcție de numărul de studenți finanțați din bugetul de stat și de tipul și domeniul programului de studii superioare, acestea constituind 75% din alocațiile bugetare. 20% se va oferi pentru stimularea performanței universităților, iar 5% – pentru îmbunătățirea condițiilor de cazare în cămine, modernizarea bazei didactice, dotarea cu calculatoare etc.

Noua metodologie de finanțare a fost înaintată Guvernului și urmează a fi implementată în instituțiile de învățământ superior cu autonomie financiară începând cu 1 ianuarie 2021.

Ministrul a remarcat că, pe 3 iunie, Guvernul a aprobat proiectul destinat consolidării învățământului superior din Republica Moldova, susținut de Banca Mondială. Poroiectul are drept scop îmbunătățirea orientării spre piața muncii a instituțiilor de învățământ superior din țară și îmbunătățirea mecanismelor de asigurare a calității. Valoarea proiectului este de peste 35 de milioane de euro pentru perioada 2020-2025. Proiectul va începe la finele lunii august 2020.

În prezent, în Republica Moldova activează 18 instituții publice de învățământ superior.

De asemenea, ministrul Educației a îndemnat companiile și persoanele fizice care au posibilitate să doneze un loptop, calculator, o tabletă, prin campania „Donează un computer pentru sistemul de educație”.

„Echipa de comunicare a MECC a creat o hartă interactivă plasată pe site-ul ministerului pe care puteți să identificați necesitățile dintr-un anumit raion”, a precizat Șarov.

Potrivit datelor statistice, în perioada lunilor martie – mai au fost identificați 28 957 de elevi din numărul total și 2 958 de profesori care nu posedă de tehnică de calcul.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: