Dorin Recean, la Forumul de la Atena: „Extinderea UE este o investiție în pace; suntem pregătiți să contribuim”
Full Article 5 minutes read

Dorin Recean, la Forumul de la Atena: „Extinderea UE este o investiție în pace; suntem pregătiți să contribuim”

Extinderea Uniunii Europene în Europa de Est și Balcanii de Vest este o investiție în pace, în contextul invaziei ruse din Ucraina, iar Republica Moldova este pregătită să contribuie la aceasta. Moldova împărtășește valorile europene deja implementând reforme în diverse domenii, inclusiv în cel al justiției pentru a contracara corupția. Acesta este mesajul transmis de prim-ministrul Dorin Recean pe 2 iulie, la Forumul anual pe teme de actualitate de la Atena, organizat de publicația The Economist.  

În cadrul forumului organizat de The Economist, Dorin Recean a fost vorbitor al panelului de discuții intitulat „Ce semnifică alegerile europene pentru Balcanii de Vest și Europa de Est?”. Înainte de începerea discuțiilor propriu-zise, prim-ministrul a susținut un discurs.

Această întrebare – „Ce semnifică alegerile europene pentru Balcanii de Vest și Europa de Este?”, este mai importantă ca niciodată. Trebuie să privim rezultatele acestora în context. Și, bineînțeles, din perspectiva moldovenească, este dintr-o parte un optimism precaut, iar din alta, un fel de repetiție. Vedem că Parlamentul s-a deplasat spre dreapta (…). Nu voi comenta însăși rezultatele alegerilor pentru că cred în faptul că acestea sunt expresia voinței oamenilor. Și rezultatele se schimbă la fiecare câțiva ani inevitabil, așa cum sunt menite să reflecte schimbările, preocupările și așteptările oamenilor noștri. Cu toate că cred că o analiză a influențelor maligne și interferenței electorale ar trebui făcută, pentru a evalua în ce măsură sentimentul oamenilor reflectă realitatea sau este influențat de propagandă, dezinformare și promisiuni false sau toate împreună

Dorin Recean a declarat că cetățenii Republicii Moldova, care în trecut s-a aflat sub ocupație sovietică, au ajuns „să prețuiască libertatea” și „să-și sărbătorească alegerile”. Premierul a menționat că aproape 50 000 de cetățeni care se aflau în Moldova și dețin pașaportul unei țări UE au participat la alegerile europarlamentare, votând „covârșitor” pentru partide pro-europene. „Noi numim partide pro-europene pe acelea care înțeleg că o Europă mai largă și o Europă mai pașnică, mai sigură și mai prosperă”, a precizat acesta.

Șeful Guvernului de la Chișinău a spus că alegerile pentru Parlamentul European au fost „o repetiție pentru ziua în care toți moldovenii vor avea un cuvânt de spus în viitorul Uniunii Europene”. „Când au loc alegeri naționale în țara noastră, sute de mii de moldoveni din întreaga lume călătoresc ore și sute de kilometri până la secțiile de votare, pentru a-și exprima libertatea de a alege. Puține evenimente unesc diaspora noastră așa ca ziua alegerilor – o zi în care decid viitorul țării noastre. Iar acesta este, de asemenea, un motiv pentru a sărbători”, a comunicat prim-ministrul.

Acesta a spus că „prea mulți” iau democrația ca pe un dat, iar în lumea de astăzi este important să nu uităm că a avea o voce și un vot este un lucru deosebit de valoros. „Noi tehnologii sunt folosite pentru a ne diviza, iar, în timp ce ucrainenii nu își pot permite să organizeze alegeri, pentru Kremlin ele pur și simplu par să nu mai conteze. Moldova a fost cea mai afectată țară de război, după Ucraina, și încă primim atenție nesolicitată din partea Rusiei. Moldova este în siguranță și pace datorită curajului și sacrificiilor Ucrainei. Și aș vrea să exprim recunoștința noastră, a moldovenilor, pentru poporul ucrainean, pentru că mențin pacea și securitatea nu doar în Moldova, dar pe continent, inclusiv în Țările Baltice. Cu toate acestea, conflictul mai larg afectează toată Europa: atacuri cibernetice, război informațional și alte atacuri asupra democrațiilor sunt simțite peste tot, cu intenția de a submina democrațiile și alegerile noastre suverane”, a menționat el.

Dorin Recean a declarat că liderii europeni trebuie să se asigure că invazia rusă din Ucraina este ultimul război din Europa, menținând unitatea în jurul valorilor care contează cel mai mult: libertate, prosperitate, statul de drept și respect pentru viața umană. „Niciun alt continent nu a îndurat atâtea războaie ca Europa și a reușit să iasă liber, deschis, prosper și fără frontiere. Aceste valori atrag țările spre Uniune și aceste valori vor supraviețui oricărui dictator. Moldova deja îmbrățișează aceste valori: luptăm cu corupția, reformându-ne justiția, construind o țară care își poate menține propria pace și securitate, în timp ce contribuie la cele ale regiunii, și, în același timp, construind cea mai digitală și prietenoasă țară pentru mediul de afaceri”, a adăugat acesta.

Prim-ministrul a declarat că Republica Moldova, Ucraina și țările din Balcanii de Vest sunt pregătite să contribuie la bunăstarea Uniunii Europene.

Astăzi stau în fața dvs nu doar ca prim-ministru al Moldovei, ci ca reprezentant al unei națiuni care este profund angajată în proiectul european. Moldova, Ucraina și țări din Balcanii de Vest sunt parte din familia europeană. Întrebarea nu este „dacă”, ci „când vom adera la Uniune”. Călătoria noastră spre aderarea la UE nu este fără provocări, dar lucrurile mărețe nu vin ușor. Totuși, rămânem determinați să reușim. Credem că extinderea UE în Europa de Est și Balcanii de Vest este o investiție în pace, asigurând libertatea și siguranța pentru generațiile viitoare. Suntem pregătiți și dispuși să contribuim”, a conchis premierul Recean.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: