Interese ascunse în spatele Sputnik V? Nemerenco nu exclude că serul ar putea fi disponibil doar la privat
Full Article 3 minutes read

Interese ascunse în spatele Sputnik V? Nemerenco nu exclude că serul ar putea fi disponibil doar la privat

Vaccinul Sputnik ar urma să fie comercializat doar în cadrul instituțiilor private din Moldova, contra plată. Declarația a fost făcută de către consiliera prezidențială în domeniul sănătății, Ala Nemerenco. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, aceasta a acuzat unii deputați de dezinformare și a dat de înțeles că intenționat nu s-au făcut eforturi pentru a pune la dispoziția oamenilor un vaccin gratuit.

Ala Nemerenco a atras atenția că unele surse mass media dezbină societatea și o dezinformează în legătură cu vaccinurile AstraZeneca, donate de România.

„Dar știți de ce ei doar vorbesc și atacă? Și nu fac nimic? Fiindcă înregistrarea la Agenția Medicamentului nu s-a făcut pentru ca dumneavoastră, cetățenii, să aveți acces la Sputnik. Ci pentru că un lot de câteva sute de mii de doze de această marcă așteaptă să primească autorizația de import pentru ca să fie introdus în țară. Și să fie comercializat doar prin instituții private și doar contra plată. Doriți să supraviețuiți? Fiți buni și plătiți. Poate din acest motiv nu s-a făcut niciun efort pentru a pune la dispoziția oamenilor vaccin gratuit și în cantități suficiente?”, a scris Ala Nemerenco.

Astăzi, în secția de reanimare a unui spital se zbate între viață și moarte o doctoriță de doar 42 ani, pe care o…

Publicată de Ala Nemerenco pe Marţi, 2 martie 2021

Amintim că serul Sputnik V anti-Covid a fost înregistrat în Republica Moldova pe 26 februarie, împreună cu preparatele Pfizer/BioNTech și AstraZeneca, deși preparatul nu a fost încă aprobat de Organizația Mondială a Sănătății. Anterior, președinta Maia Sandu a declarat în repetate rânduri că Republica Moldova va accepta orice vaccin anti-Covid aprobat de OMS.

Serghei Prepelița, șeful adjunct al distribuitorul național farmaceutic al companiei TETIS, care deține centrul de imunizare Immuno+, a declarat pentru NM că, în timpul apropiat, clinicile private nu vor putea efectua imunizări împotriva Covid. Motivul contră în faptul că producătorii de vaccinuri vând preparetele doar guvernelor sau organizațiilor internaționale.

Pe 1 martie, speakerul parlamentului Zinaida Greceanîi a convocat membrii guvernului în exercițiu, în frunte cu prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, într-o ședință de lucru. Aceasta a solicitat identificarea de urgență a posibilității de achiziționare a unui lot de 1 milion de doze de vaccin pentru imunizarea cetățenilor.

Pe 2 martie, în Republica Moldova a demarat campania de imunizare împotriva coronavirusului, cu preparatele donate de România (21 600 de doze de vaccin AstraZeneca). Imunizarea se va desfășura în trei etape. Primii care vor beneficia de vaccin sunt lucrătorii medicali.

Potrivit documentelor publicate recent de fostul ministru al Sănătății Viorica Dumbrăveanu, guvernul a alocat în bugetul pentru anul 2021 suma de 15 mln de lei pentru cumpărarea vaccinurilor anti-Covid. Din calculele NM, banii alocați ar fi suficienți pentru imunizarea a numai 62 de mii de persoane.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: