Dosarul „Concensionarea Aeroportului” ajunge în instanța de judecată. Leancă, Lazăr și alte 6 persoane care au deținut funcții publice, puse sub acuzare
Full Article 2 minutes read

Dosarul „Concensionarea Aeroportului” ajunge în instanța de judecată. Leancă, Lazăr și alte 6 persoane care au deținut funcții publice, puse sub acuzare

Procuratura Anticorupție a anunțat, pe 9 martie, că a terminat urmărirea penală, pe un alt segment al investigației ce vizează concesionarea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău.

Obiectul investigației cuprind acțiunile ilegale ale persoanelor publice și de demnitate publică la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, ce a cauzat statului prejudiciul material în mărime de 392.105.823 MDL.

În cadrul cauzei penale au fost puși sub învinuire, pentru abuz de serviciu, 8 persoane publice și cu funcții de demnitate publică și anume: fostul premier Iurie Leancă, ex-ministru al Economiei Valeriu Lazăr, un fost director al Agenției Proprietății Publice, un fost director adjunct al Agenției Proprietății Publice, un fost șef adjunct al Direcției din cadrul Agenției Proprietății Publice, un fost director general interimar al ÎS Aeroportul Internațional Chișinău, un fost director financiar al ÎS Aeroportul Internațional Chișinău, șef al serviciului analiză economică al ÎS Aeroportul internațional Chișinău.

În scopul recuperării prejudiciului cauzat Procuratura Anticorupție în comun cu ARBI CNA a aplicat sechestru pe bunurile și activele învinuiților în sumă de 28 720 729,91 lei.

Amintim că, fostul premier al Republicii Moldova, Iurie Leancă a fost audiat pe 22 iulie 2022, de procurorii anticorupție în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Ex-premierul are statut de bănuit.

Oficial, decizia de concesionare a aeroportului a fost luată în ultima zi de mandat al Guvernului Filat 2, pe 30 mai 2013. Guvernul condus de interimarul Iurie Leancă a susținut proiectul.

Acordul de concesiune a fost semnat pe 30 august același an. Ulterior, în septembrie 2019, Guvernul a abrogat patru hotărâri privind concesionarea Aeroportului. A fost anulat inclusiv documentul prin care a fost inițiat parteneriatul public-privat pentru concesionare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: