Dosarul de învinuire a ex-deputatului român Cristian Rizea, trimis în judecată. Ar fi obținut cetățenia R. Moldova prin fals în declarații
Full Article 2 minutes read

Dosarul de învinuire a ex-deputatului român Cristian Rizea, trimis în judecată. Ar fi obținut cetățenia R. Moldova prin fals în declarații

Dosarul de învinuire a ex-deputatului român Cristian Rizea a fost trimis spre examinare în judecată, informează Procuratura Generală. Acesta este învinuit de faptul că ar fi obținut cetățenia Republicii Moldova prin fals în declarații.

„Învinuitul a declarat oficial că nu i-ar fi incidentă interdicția de acordare a cetățeniei Republicii Moldova. Totuși, la acel moment, învinuitul cunoștea cu certitudine faptul că era cercetat penal de autoritățile judiciare române și că avea statut de inculpat pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, fapt care nu i-ar fi permis obținerea cetățeniei”, se anunță în comunicatul Procuraturii Generale.

Prin urmare, procurorii au trimis în judecată dosarul de învinuire a acestuia pentru „declaraţia necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ competent în vederea producerii unor consecinţe juridice, pentru sine sau pentru o terţă persoană, atunci când, potrivit legii sau împrejurărilor, declaraţia serveşte pentru producerea acestor consecinţe”.

Sursa citată precizează că Rizea nu-și recunoaște vina pentru cele imputate. Potrivit legii, infracțiunea de care este învinuit se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 47 500 lei sau cu închisoare de până la 1 an cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Orice persoană se prezumă nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanței.

Amintim că Cristian Rizea a fost reţinut în Republica Moldova pe 3 noiembrie 2020. Fostul deputat român riscă închisoare după ce procurorii moldoveni au stabilit că acesta ar fi comis ilegalităţi de natură penală atunci când a obţinut cetăţenia moldovenească.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: