Dosarul penal pe un capăt de acuzare în privința lui Stoianoglo a ajuns pe masa judecătorilor
Full Article 3 minutes read

Dosarul penal pe un capăt de acuzare în privința lui Stoianoglo a ajuns pe masa judecătorilor

Dosarul penal pe un capăt de acuzare în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a ajuns pe masa judecătorilor. Pe acest capăt de acuzare, lui Alexandr Stoianoglo și fostei sale subalterne, i se incriminează că, la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă a dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163 990,13 lei, prin ce a prejudiciat bugetul Procuraturii.

Asta deși, potrivit Procuraturii, Stoinaoglo cunoștea la acel moment că se efectua urmărirea penală în privința acestuia și avea statut de învinuit.

„În acest context, remarcăm că, în conformitate cu prevederile art. 62 alin.(5) din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, „Dacă la data eliberării din funcție a procurorului, există o procedură contravențională în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale de serviciu sau o urmărire penală împotriva acestuia, plata indemnizației unice de concediere egală cu 50% din produsul înmulțirii ultimului salariu lunar la numărul de ani complet lucrați în funcția de procuror, se suspendă până la soluționarea irevocabilă a cauzei”, se menționează într-un comunicat.

Totodată, procurorii remarcă că, învinuiților și avocaților acestora le-a fost pusă la dispoziție cauza penală pentru a lua cunoștință cu materialele acesteia și după caz să înainteze cereri și demersuri, însă aceștia nu au dat curs citațiilor procurorului.

În gestiunea procurorului desemnat de CSP a rămas o altă cauză penală privind învinuirea lui Alexandr Stoianoglo pe patru capete de acuzare, „în cadrul căreia procurorii de caz în continuare întreprind toate măsurile necesare prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele completă și obiectivă a circumstanțelor cauzei în vederea stabilirii adevărului”, se mai arată în nota Procuraturii.

Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar. Decizia a fost luată pe 9 decembrie de Curtea de Apel Chișinău.

Amintim că în data de 5 octombrie, Consiliul Suprem al Procurorilor a autorizat inițierea urmăririi penale în privința lui Stoianoglo. Ancheta a fost încredințată procurorului Procurorului anticorupție Victor Furtună.

Două ore mai târziu, Furtună a deschis un dosar penal împotriva lui Stoianoglo cu mai multe acuzații: abuz în serviciu, depășirea acțiunilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase în fața unor organe competente. În aceeași zi, Stoianoglo a fost reținut de ofițerii SIS.

Pe 29 octombrie, Procuratura Anticorupție a anunțat că a finalizat urmărirea penală pe unul dintre capetele de acuzare în privința lui Stoianoglo. Este vorba despre cel în care Alexandr Stoianoglo este învinuit de faptul că și-a depășit atribuțiile de serviciu atunci când a dispus achitarea indemnizației de concediere, aproape 164 de mii de lei, fostului șef al PCCOCS, Nicolae Chitoarogă.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: