Două categorii de cetățeni pot solicita online și gratuit acte cadastrale pentru imobilele din Chișinău
Full Article 2 minutes read

Două categorii de cetățeni pot solicita online și gratuit acte cadastrale pentru imobilele din Chișinău

Pensionarii și persoanele cu nevoie speciale pot comanda online și gratuit documente din domeniul cadastrului pentru bunurile imobile din municipiul Chișinău. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Agenției Servicii Publice (ASP), pe 3 martie.

Agenția menționează că circa 36% din serviciile prestate se oferă gratuit sau cu înlesniri mai multor categorii de cetățeni, printre care sunt pensionarii cu limită de vârstă și persoanele cu nevoie speciale.

Se precizează că beneficiarii de înlesniri nu mai trebuie să se deplaseze la centrele multifuncționale ale ASP pentru a prezenta documentele confirmative.

Aceștia au opțiunea de a comanda online următoarele documente cadastrale: extras din Registrul bunurilor imobile, extras din capitol supliment din RBI și certificat privind înscrierile din Registrul bunurilor imobile.

Cererea în formă electronică poate fi depusă on-line, accesând site-ul Agenției Servicii Publice www.asp.gov.md sau Portalul Serviciilor Publice www.servicii.gov.md.

Sistemul va verifica automat apartenența solicitantului la una dintre categoriile de beneficiari de înlesniri (pensionar cu limită de vârstă sau persoană cu nevoie speciale). După confirmarea statutului de beneficiari de înlesniri, serviciul va fi prestat gratuit, indiferent de forma obținerii documentului: în format electronic și/sau în caz de necesitate – pe suport de hârtie.

Dacă sistemul nu confirmă statutul de beneficiar de înlesniri, solicitantul va fi notificat prin afișarea unui mesaj despre lipsa statutului de beneficiar de înlesniri. Astfel, cetățeanul va putea finaliza comanda doar după achitarea integrală a serviciul solicitat (prin MPay).

Pentru a solicita și a obține un document cadastral în format electronic, beneficiarul trebuie să dispună de semnătură electronică. Rezultatul serviciului, în format electronic, va fi descărcat în cabinetul personal (Portalul guvernamental al cetățeanului: mcabinet.gov.md).

În cazul solicitării documentului cadastral pe purtător de hârtie, beneficiarul va avea două opțiuni de primire a acestuia: la centrul multifuncțional selectat sau la adresa indicată de beneficiar, prin intermediul Serviciului guvernamental de livrare MDelivery, care este integrat cu noua platformă de dezvoltare a serviciilor electronice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: