Youtube

Două eleve din Chișinău au câștigat $5000 în cadrul unui concurs de științe și inginerie

Elevele Ana Vizitiv, Liceul „Da Vinci” din Chișinău și Mădălina Griza, Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău, au obținut premiul special Oracle Academy, în cadrul Concursului Internațional de Științe și Inginerie Regeneron ISEF 2021, la categoria System software. Acestea au fost apreciate cu 5 mii de dolari.

Concursul s-a desfășurat online în perioada 03 – 21 mai 2021. În cadrul acestuia au participat circa 1900 de elevi din  65 de țări.

Țara noastră a fost reprezentată de două echipe, finaliste ale Concursului Național de Științe și Inginerie „Molda SEF” 2021, delegate la etapa internațională a concursului la propunerea Comisiei de Jurizare, cu suportul Asociației Companiilor din domeniul TIC și a Agenției pentru Proprietatea Intelectuală.

În cadrul concursului, Ana Vizitiv, elevă în clasa a XI-a și Mădălina Griza, elevă în clasa a XI-a, au prezentat proiectul „Augmenting Under-Researched Medical Domains with an Intuitive Querying System on Resourceful Crowd-Collected Data”, iar Mihaela Prepeliță și Marius Vrabie, elevi ai clasei a XII-a în cadrul Liceului Teoretic „Ion Creangă” din Ungheni, proiectul „The Broad-Spectrum „HOPE” Spray”.

Concursul Internațional de Științe și Inginerie Regeneron ISEF din acest an a cuprins circa 1500 de proiecte la categoriile: Științe ale animalelor, Științe comportamentale și sociale, Biochimie, Științe Biomedicale și de Sănătate, Inginerie biomedicală, Biologie celulară și moleculară, Chimie, Biologie computațională și bioinformatică, Pământ și Știința Mediului, Sisteme integrate, Energie chimică, Energie fizică, Inginerie mecanică, Inginerie de mediu, Știința Materialelor, Matematică, Microbiologie, Fizică și astronomie, Științe ale plantelor, Robotică și mașini inteligente, Sisteme software, Știința medicală translațională.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

presedinte.md

Liderii UE, angajament pentru o aderare rapidă a Moldovei. Declarație comună după summit-ul de la Chișinău

Președinta Maia Sandu, președintele Consiliului European, Antonio Costa, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au emis o declarație comună în urma primului Summit Moldova-UE. Documentul reafirmă, între altele, angajamentul față de o avansare rapidă în procesul de aderare a țării noastre la Uniunea European și reiterează solicitarea privind retragerea trupelor și munițiilor ruse din regiunea transnistreană.

UE își reafirmă angajamentul ferm de a sprijini Moldova pe calea sa de reforme pentru aderarea la UE. Moldova și-a reconfirmat angajamentul și determinarea puternice și constante de a urmări acest obiectiv strategic cu o dedicare de neclintit, inclusiv prin introducerea în Constituția Republicii Moldova, în urma referendumului din 2024, a obiectivului de aderare la UE. Salutăm progresele făcute de Moldova în procesul de reformă, în pofida provocărilor semnificative cauzate de factori externi.

Extinderea reprezintă o investiție geostrategică în pace, securitate, stabilitate și prosperitate. Ne reiterăm angajamentul de a avansa rapid în procesul de aderare a Moldovei la UE, în baza unor reforme credibile și a principiului meritelor proprii, în conformitate cu criteriile de la Copenhaga”, se arată în document.

Totodată, declarația salută progresele înregistrate în procesul de reformare a justiției și domeniul securității energetice.

Reconfirmăm solidaritatea și sprijinul UE față de Moldova în combaterea amenințărilor hibride și cibernetice cauzate de Rusia și suntem pregătiți să sprijinim în continuare transformarea digitală a țării și securitatea sa cibernetică, inclusiv prin intermediul Echipelor de răspuns rapid în domeniul cibernetic”, se mai menționează în declarație.

De asemenea, în document sprijinul „ferm” și „neclintit” pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în granițele sale recunoscute la nivel internațional. „UE și Moldova împărtășesc angajamentul comun pentru o reintegrare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a țării. Solicităm retragerea tuturor forțelor militare și a munițiilor rusești din regiunea transnistreană a Moldovei. UE va continua să sprijine eforturile de reintegrare ale Moldovei și se va asigura ca parcursul european să rămână deschis și incluziv pentru toți cetățenii săi”, se arată în document.

Amintim că Summit-ul Republica Moldova – Uniunea Europeană a avut loc la Reședința de Stat din Chișinău. În timpul reuniunii, participanții au abordat subiecte legate de procesul de aderare la UE, extinderea legăturilor economice și cooperarea în domenii precum infrastructura, energia, digitalizarea și dezvoltarea regională. Un punct important pe agenda summit-ului la constituit Planul de Creștere pentru Moldova – un pachet financiar de 1,9 miliarde euro, acordat de blocul comunitar.

La summit-ului, Ursula von der Leyen a anunțat despre debursarea primei tranșe de 270 milioane euro din Planul de Creștere și liberalizarea roaming-ului cu UE, începând cu 1 ianuarie 2026.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: