În comuna Tîrnova din raionul Dondușeni și orașul Bucovăț din raionul Strășeni are loc turul II pentru alegerea primarului. Partidul „Șansă” – apropiat lui Ilan Șor – a rămas fără candidat la șefia Primăriei Tîrnova. Ruslan Filipaș, care a fost votat în primul tur 29.35% de alegători, este suspectat de coruperea alegătorilor. Informația a fost confirmată pentru „Teleradio-Moldova”, în ajun – pe 1 iunie, de vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) Pavel Postica. Astfel, turul doi de scrutin la Tîrnova este desfășurat doar cu un singur candidat, cu cel din partea socialiștilor – Vladimir Gîsca.
Turul II la Tîrnova și Bucovăț, urmare a scrutinului din 19 mai
Pe 19 mai 2024 au avut loc alegeri locale noi și parțiale în 9 localități din Republica Moldova. În localitățile Tîrnova, raionul Dondușeni, și Bucovăț, raionul Strășeni, nici un candidat nu a reușit să adune mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care s-au prezentat la urnele de vot. S-a decis că în aceste localități va fi organizat al doilea tur, pe 2 iunie, în care vor participa primii doi candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.
Se preciza că în comuna Tîrnova, Vladimir Gîsca de la PSRM, care a fost votat de 39.70% alegători în primul tur, va candida împotriva lui Ruslan Filipaș de la Partidul Politic „Șansă” (29.35%). Iar în Bucovăț, alegătorii își vor putea alege favoritul între Nicolae Lozovan de la PAS și Irina Maximova, reprezentantă a Partidul Politic Partidul Social Democrat European, care au fost primii în primul tur cu 34,57% și 29,39% respectiv.
Partidul „Șansă” a rămas fără candidat la Tîrnova
În seara zilei de 1 iunie, deputata fostului Partid „Șor”, declarat ulterior neconstituțional, Marina Tauber a scris pe o rețea de socializare că „instanța de judecată a luat decizia cu privire la scoaterea ilegală a candidatul partidului „Șansă”, Ruslan Filipaș, la funcția de primar al comunei Tîrnova din alegeri”.
„Cu regret recursul nostru a fost respins de judecătoria Dondușeni, dar nu ne dăm bătuți și o vom contesta la Curtea de Apel Bălți. Deci lupta continuă. Este absolut inacceptabil ca justiția să fie influențată și manipulată de putere politică. Dacă nu există dovezi clare și solide împotriva unui candidat, acesta ar trebui să aibă dreptul să-și continue participarea la alegeri. (…) Este clar că această decizie a fost una politică”, a menționat Tauber.
În seara aceleiași zile, Tauber a publicat un video în care a menționat că se află la Curtea de Apel Bălți.
„Din nou noi suntem la Curtea de Apel Bălți, alegerile la Bălți s-au terminat dar astăzi suntem aici cu același motiv doar că legat de comuna Tîrnova din raionul Dondușeni. (…) Apărarea a mers pe strămutarea judecătorilor pentru că nu avem încredere în acești judecători și o să așteptăm răspunsul de la Curtea Supremă de Justiție”, a comunicat Tauber.
Pentru „Teleradio-Moldova”, vicepreședintele CEC Pavel Postica a declarat că decizia de a-l scoate pe Filipaș din cursa electorală a fost luată de Consiliul Electoral de Circumscripție „Tîrnova”, după ce organele de drept au demarat o anchetă privind coruperea alegătorilor de către și în interesul candidatului „Șansă”.
„CEC doar a examinat cererea prealabilă a acestuia, care nu era de acord cu hotărârea adoptată. Noi am respins cererea dânsului, din considerentele că am fost de acord cu argumentele Consiliului Electoral de Circumscripție. Mai mult ca atât, din punctul de vedere al CEC, coruperea alegătorilor este inadmisibilă în procesul electoral al Republicii Moldova. Organele electorale au reacționat prompt urmare a sesizării organelor de drept pe acest fapt. Consider că au adoptat hotărârile în strictă conformitate cu prevederile legale. (…) Din punctul nostru de vedere, dumnealui și în interesul dumnealui au fost utilizate resurse financiare pentru a determina alegătorii să-și exercite votul în favoarea acestuia”, a declarat Postica.
Potrivit sursei, alegătorii din Tîrnova ar fi fost corupți cu sume de 500 de lei. În același timp, Filipaș a negat acuzațiile și a calificat decizia autorității electorale drept „ilegală”.
Comisia Electorală Centrală, despre procesul de votare din data de 2 iunie
Între timp, Comisia Electorală Centrală a anunțat pe 2 iunie că procesul de votare în comuna Tîrnova din raionul Dondușeni și orașul Bucovăț din raionul Strășeni se desfășoară în regim normal.
„La ora 07:00 au fost deschise toate cele 4 secții de votare. La urnele de vot, în total, sunt așteptați 4 259 de alegători, dintre care în comuna Tîrnova, raionul Dondușeni – 2 892 de alegători și în orașul Bucovăț, raionul Strășeni – 1 367 de alegători. Până la ora 09:00 dreptul la vot a fost exercitat de către 133 de alegători (4.60%) la Tîrnova, raionul Dondușeni și 57 de alegători (4.17%) la Bucovăț, raionul Strășeni”, au comunicat reprezentanții Comisiei.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!