VIDEO „Două lumi paralele”. Explicația lui Bolea de ce avem grâu „foarte ieftin” dar pâine „foarte scumpă” 
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Două lumi paralele”. Explicația lui Bolea de ce avem grâu „foarte ieftin” dar pâine „foarte scumpă” 

Producătorii de grâu din Republica Moldova sunt orientați spre export, pe când producătorii de pâine din țara noastră cumpără făina din străinătate. Astfel a explicat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea de ce pâinea nu s-a ieftinit dacă grâul costă 2 lei și 50 de bani. Potrivit oficialului, „lucrurile acestea creează condiții de două lumi paralele, care nu au niciuna legătură între ele și atunci noi vedem un preț de grâu foarte ieftin și pâine foarte scumpă”. 

La Agro TV, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea a spus că cei care produc pâinea importă făina.

De ce dacă grâul costă 2 lei 50 spre exemplu, pâinea nu s-a ieftinit?”, a comunicat Bolea. „Ba s-a scumpit”, a adăugat prezentatorul TV.

Da, pentru că grâul din Republica Moldova nu prea este… dacă în fiecare sat ne uităm la liderii care îi avem o să vedem că niciunul din cei 3 sau 4 lideri nu produc făină și nici pâine nu coc din ea. Cei care produc pâinea importă făina în Republica Moldova”, a precizat Bolea.

Potrivit ministrului, dacă grâul produs în Moldova avea să fie procesat „atunci am fi avut cu totul alte prețuri” la pâine.

Avem și grâu de calitate în Republica Moldova dar el nu este procesat, chiar și acel puțin pe care îl avem ar fi trebuit să fie procesat și atunci am fi avut cu totul alte prețuri. Dar noi procedăm în felul următor: cei care produc grâu sunt orientați în exclusivitate, în mare majoritatea cazurilor din păcate, spre export. Cei care produc pâine sunt orientați spre importul de făină și producerea produsului de panificație din produse de import. Lucrurile acestea creează condiții de două lumi paralele, care nu au niciuna legătură între ele și atunci noi vedem un preț de grâu foarte ieftin și agricultori care nici măcar nu-și pot acoperi nici măcar sinecostul și cealaltă parte – avem o pâine foarte scumpă, pentru că pe lângă toate s-a mai scumpit și prețul la energia electrică, și gazul, și noi înțelegem că să coci pâine trebuie să ai resurse energetice care sunt destul de costisitoare. Dacă noi am fi avut o legătură între ele atunci eu cred că noi nu am fi avut nici măcar scumpiri la pâine, chiar noi am vorbit și despre ieftiniri”, a conchis Bolea.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: