Două monumente sovietice din Moldova ar fi fost vandalizate. Ambasada Rusiei: Bătaie de joc a memoriei strămoșilor
Full Article 1 minutes read

Două monumente sovietice din Moldova ar fi fost vandalizate. Ambasada Rusiei: Bătaie de joc a memoriei strămoșilor

Ambasada Rusiei în Republica Moldova a publicat o declarație prin care condamnă vandalizarea a două monumente sovietice din țara noastră. Misiunea diplomatică susține că aceste acțiuni „depășesc orice limite ale lucidității”.

Printr-o confirmare directă a bătăii de joc asupra memoriei strămoșilor noștri, care și-au lăsat amprenta în istoria moldovenească, au fost profanate monumentul lui Grigore Potemkin din apropierea satului Rădenii Vechi, precum și monumentul „Maica îndurerată” din orașul Edineț”, se arată în declarația Ambasadei Rusiei în Republica Moldova.

Diplomații ruși au remarcat că vandalii au desenat simboluri fasciste, ceea ce ar constitui un „exemplu de alimentare a rusofobiei și a atitudinii revanșiste din țară”.

Ambasada califică aceste acțiuni extremiste drept absolut inacceptabile. Susținem forțele sănătoase ale societății moldovenești, care pledează pentru păstrarea urgentă a „moștenirii memoriei” relațiilor ruso-moldovenești și neadmiterea rescrierii istoriei în mod criminal”, au mai subliniat reprezentanții Ambasadei.

De asemenea, oficialii ruși au amintit că profanarea monumentelor soldaților căzuți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial constituie o infracțiune care se pedepsește penal. Ambasada Rusiei a solicitat autorităților tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: