Două monumente sovietice din Moldova ar fi fost vandalizate. Ambasada Rusiei: Bătaie de joc a memoriei strămoșilor
Full Article 1 minutes read

Două monumente sovietice din Moldova ar fi fost vandalizate. Ambasada Rusiei: Bătaie de joc a memoriei strămoșilor

Ambasada Rusiei în Republica Moldova a publicat o declarație prin care condamnă vandalizarea a două monumente sovietice din țara noastră. Misiunea diplomatică susține că aceste acțiuni „depășesc orice limite ale lucidității”.

Printr-o confirmare directă a bătăii de joc asupra memoriei strămoșilor noștri, care și-au lăsat amprenta în istoria moldovenească, au fost profanate monumentul lui Grigore Potemkin din apropierea satului Rădenii Vechi, precum și monumentul „Maica îndurerată” din orașul Edineț”, se arată în declarația Ambasadei Rusiei în Republica Moldova.

Diplomații ruși au remarcat că vandalii au desenat simboluri fasciste, ceea ce ar constitui un „exemplu de alimentare a rusofobiei și a atitudinii revanșiste din țară”.

Ambasada califică aceste acțiuni extremiste drept absolut inacceptabile. Susținem forțele sănătoase ale societății moldovenești, care pledează pentru păstrarea urgentă a „moștenirii memoriei” relațiilor ruso-moldovenești și neadmiterea rescrierii istoriei în mod criminal”, au mai subliniat reprezentanții Ambasadei.

De asemenea, oficialii ruși au amintit că profanarea monumentelor soldaților căzuți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial constituie o infracțiune care se pedepsește penal. Ambasada Rusiei a solicitat autorităților tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: